Филмски фестивал Ешалони сећања - ешалони Победе отворен у Москви

07-05-2014 05:34:06 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.ru/ vostok.rs |


Свечано отварање фестивала војно-патриотског филма Ешалони сећања — ешалони Победе одржано је у московском биоскопу Сатурн у уторак увече, саопштила је за РИА Новости представница Студентске заједнице.

Ми смо за ветеране приредили банкет, понудили симбиличних ”бојевих сто грама”, уручили цвеће и поклоне. Такође смо направили подијум за плес, где је свирао оркестар — рекла је саговорница агенције. По њеним речима, без обзира на удаљеност биоскопа Сатурн од центра града, окупило се много људи — били су не само ветерани, већ и омладина.

Филм који је приказан на отварању био је Стаљинград Фјодора Бондарчука који је, како каже представница Судентске заједнице, публика примила добро.

Фестивал ће трајати до 10. маја, пројекције ће се одвијати у биоскопима мреже Москино. То су Звезда, Сатурн, Спутњик, Тула и Факел. Гости филмске смотре ће видети филмове А зоре су овде тихе, Балада о војнику, Памтићу, Прича о правом човеку, Лете ждралови, Кунем се, Лењинград и многе друге. На сајту Москино се истиче да је улаз на све манифестације и пројекције слободан.

Студентска заједница је регионална друштвена организација социјалне подршке омладине. На њену иницијативу и иницијативу новинске агенције РИА Новости 2005. године одржана је прва акција Георгијевска летна и од тада се она одвија сваке године. Милиони људи не само у Москви, већ и по читавој Русији, као и у другим земљама, уочи Дана Победе користе георгијевску ленту као симбол сећања и ратне славе. Георгијевска лента се појавила на улицама стотина руских градова, у земљама ЗНД, Европе, Азије и Америке. Идеја распростирања симбола празника, сећања и поштовања према ветеранима у високој мери је тражена у друштву. Од 2014. године акцију организује организација која је настављач агенције РИА Новости — МИА Русија Данас.