Метеоролози: После снега у Москви данас практично почиње лето

08-05-2014 09:17:58 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Vilf/ vostok.rs |


После јучерашњег снега, у Москви ће данас због приближавања антициклона, дневна температура износити између 19 и 20 степени. Друштвене мреже преплавиле су тврдње да снега наводно никада раније није било у овом периоду.

„Људи ипак време доживљавају кроз призму својих емоција, успомена. Све што је везано за детињство, обично је обојено у ружичасто, све се чини дивно и исправно, лето је увек било топло, а зима хладна. Али метеоролози су „ригидни“ људи, они раде углавном са архивама и базама података. Прва декада маја традиционално је нестабилан период, не каже се узалуд у познатој опери да је срце лепотице варљиво, као ветар у мају“, каже Роман Вилфанд, директор Хидрометеоролошког центра РФ.

Мраз и чак снег, нарочито у првих десет дана, релативно су честа појава за овај месец. Вероватноћа снега у првој декади маја, по статистици, износи одприлике 10%. Чак агрометеоролози саветују да се са сетвом почне у другој половини маја – нагласио је метеоролог и озбиљно најавио да „од данас у Москви практично почиње лето“.