Бела кућа: Америка укида Русији трговачке преференцијале

08-05-2014 09:19:44 | | Глас Русије, фото: East News/AP Photo/Charles Dharapak/ vos |


Администрација америчког председника изјавила је да САД укида Русији повластице у оквиру свог Генералног система преференцијала (ГСП). Обавештење о томе Бела кућа већ је упутила у Конгрес, преноси Итар-Тасс.

Програм ГСП даје земљама чланицама право да без царина извозе у САД робу широке потрошње. Државе морају да испуњвају одговарајуће критеријуме, које су поставили сами Американци, као што су на пример поштовање права интелектуалне својине или рецимо права запослених.

Када одлука ступи на снагу на руску робу, на коју се раније односио режим ГСП примењиваће се обавезне царинске таксе. Обамина одлука спада у контекст осталих мера притисака на Русијуи због догађај око Украјине, али формално са тим нека никакве везе. „Русија је довољно економски развијена да више не мора да користи преференцијале, предвиђене иначе као подстицај земљама у развоју – констатовала је Бела кућа.

Према званичним подацима Вашингтона САД су 2012. године у оквиру ГСП увезле из 127 земаља света скоро пет хиљада производа у укупном износу од 19,9 милијарди долра. А пре кризе 2008. године тај показатељ био је близу 32 милијарде долара. Обим америчког увоза из РФ у оквиру ГСП достигао је скоро 544 милиона долара. Према стању крајем јула прошле године радило се о 425 трговачких артикала.

При томе треба имати на уму, да за читав низ артикала, супротно, важе допунске таксе које треба да штите америчке производе од јефтине стране робе. Конкретно антидопинг таксе и квоте на испоруке тицале су се или се тичу таквих руских производа као што су челик, нитрат, амонијум нитрат, карбамид, силицијум.

Америчке мере утицаће на око 2% руског извоза, углавном метала, сматрају експерти.

Читајте више наУкрајина из минута у минут