Борба Сисија са Браћом избиће на међународни ниво?

08-05-2014 09:06:41 | | Глас Русије, фото: East News/Mohammed Bendari/ vostok.rs |


Муслиманска браћа могла су да остану у политичком животу Египта да нису усвојили мапу пута претходног политичког периода. Убеђеност у то изразио је кандидат за дужност председника Египта, бивши министар одбране Абдел Фатах ас-Сиси у интервјуу за два египастка канала Си-би-ес и Он-ти-ви.

Ми бисмо избегли много од оног што се дешава, а браћа би могла да сачувају себе и учествују у политичком животу земље, рекао је он. Упоредо са тим Сиси је подвукао да у случају његове победе такав појам као Муслиманска браћа неће постојати.

Глас Русије замолио је египатског новинара Хусама Фарука блиског Сисију да прокоментарише речи бившег министра одбране:

- Он је увек акцентирао пажњу на једном једином принципу: сви ми смо Египћани. И не треба делити египатски народ на хришћане, муслимане или још неког. Они који покушавају да унесу религиозни или конфесионални раскол у друштво немају места у Египту. То да је 30. јуна на улице земље изашао невиђени број људи, то је главна потврда да се народ придржава истих тих позиција и да одбацује Муслиманску браћу.

Међутим, посматрачи су скренули пажњу да Сиси у току интервјуа, говорећи о Муслиманској браћи, ни једном није поменуо САД. Између осталог, он је истакао да је бивши амбасадор САД у Каиру Ен Патерсон тражила да се одложи за два дана објављивање историјског декрета од 3. јула прошле године, када су са председничке дужности сменили Мухамеда Мурсија.

Чиме је изазвана таква брига САД о судбини египатских исламиста? Мишљење руског оријенталисте Вјачеслава Матузова:

- Муслиманска браћа дошла су на власт у Египту захваљујући беспоговорној подршци САД. Како би се то схватило довољно је прочитати шифроване телеграме тадашњег америчког амбасадора у Каиру Ен Патерсон, објављене на сајту Викиликса. Из њих се види да су Американци активно ометали деловање председника Хоснија Мубарака на ограничењу делатности Муслиманске браће. И после револуције управо напорима САД исламистима је пошло за руком да победе на такозваним демократским изборима. Гласање се одвијало уз јак информациони и политички притисак од стране Вашингтона. Тако је уклањање Муслиманске браће са власти у Египту тежак ударац за читаву америчку политику на Блиском Истоку.

Јасно је да САД тешко да ће оставити такав ударац без одговора. Између осталог, како указују ексепрти, Египат у својој борби против Муслиманске браће није био усамљен. Економску подршку му пружа већина арапских монархија Персијског залива. А на политичком фронту Каиро може да рачуна на Русију у којој су Муслиманска браћа унета у списак терористичких организација и која тачно не намерава да затвара очи пред покушајима САД да прогурају и подрже радикале како у Египту, тако у било ком другом региону света.

Андреј Онтиков,