Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Победили заједно

Победили заједно

08-05-2014 09:49:36 | | Глас Русије, фото: pobedilivmeste.org.ua/ vostok.rs |


Победили заједно. Под тим називом у руском црноморском граду Севастопољу од 8. маја до 15. маја биће одржан 10. Међународни телевизијски и филмски фестивал. Он је посвећен догађајима и учесницима Великог Отаџбинског рата. А ове године ће бити одржан и у знаку 70-годишњице ослобођења Севастопоља од фашистичких окупатора.

На фестивалу је представљено 65 радова филмских стваралаца земаља ЗНД, као и других страних земаља, између осталог Кине и Шведске. За отварање одабран је шведски филм "Ја ћу зауставити време" о легендарном совјетском ратном сниматељу Владиславу Микоши. Овогодишњи фестивал "Победили заједно" има једну важну специфику. Он се одржава пошто су после мартовског референдума становници Севастопоља и читавог Крима ова два региона вратили у састав Руске Федерације. Од сада се фестивал налази потпуно под јурисдикцијом Русије. Између осталог, у време када је Крим био део независне Украјине, државно учешће у одржавању фестивала скоро да није постојало. На то је подсетио директор Севестопољске Државне радиотелевизије Сергеј Нормански.

- Да вам кажем поштено, новац нам нико није давао, мисли се из Кијева, Севастопољ је увек организовао овај фестивал заједно са Евроазијском академијом, са партнерима. За мене лично овај фестивал је својеврсни моменат части. Мој деда је ослобађао Севастопољ 44. године, био је овде рањен.

Осим филмских пројекција у севастопљским биоскопима Победа и Москва, програм фестивала садржи и округле столове о актуалним друштвено-политичким темама. Реферат под називом Медијска контузија намерава да прочита председник комисије за међународне везе Савеза филмских стваралаца Украјине Александар Рутковски. Термином медијска контузија он је одредио заборављање историјског сећања у актуалном инфорамционом пољу на украјинском језику, а политички контекст у којем се организује 10. фестивал Победили заједно назвао је ”трагифарсичном ситуацијом”.

- Говориће се о ослобођењу, о победи против фашистичких окупатора. А данас у Украјини - у нашим медијима, у нашој пропаганди - окупаторима зову оне који су ослобађали Севастопољ и Украјину од фашиста. Ово се усађује у свест безусловно, што нормалне људе плаши као нешто противприродно...

Један од округлих столова организатори фестивала посвећују савременим чињеницама фалсификације историје. То није наивна ствар, како сматра сиректор Евроазијског комуникационог центра Алексеј Пиљко. Он је уверен да је један од узрока дубоког конфикта који се сада развија у Украјини ревидирање односа према победи у Великом Отаџбинском рату. Могуће да не би било протестног покрета на украјинском југоистоку, када одређене снаге у Украјини не би посезале на најсветије — рекао је Алексеј Пиљко:

- Може се опростити много, али не може се опростити игнорантски однос према Великој Победи. Велики део становника Украјине види себе као наследнике оних који су победили у Великом Отаџбинском рату. И када је овај део свести, самоидентитета био дотакнут, појавила се повратна реакција: неприхватање је прорадило и на крају се подигао исти тај протестни покрет који видимо у Украјини. Допустиво је изгубити територије, економске повластице. А одустати од себе, издати људе који су скупом ценом извојевали победу, то ће значити крах националне самосвести заувек.

Према мишљењу организатора фестивала Победили заједно, један од његових главних циљева данас је да одбрани идентитет наследника Победе у Великом Отаџбинском рату који живе у разним земљама света.

Олга Бугрова,