Мачке и прасићи у борби за «Златни очњак»

14-04-2014 09:59:09 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


15. априла у главном граду Северне Осетије – Владикавказу – биће оворен 6. Московски Међународни филмски фестивал Златни очњак. то је јединствени фестивал у свету за животиње глумце и људе који са њима раде. Његову награду с правом називају Оскаром за животиње, и ове године она је приређена поводом 90-годишњице Мосфиљма.

Одлазак учесника фестивала из Москве у Владикавказ постоа је права представа за путнике Казанске железничке станице. У посебни вагон важно су ушли пси, мини-пиги, лама, а затим су носили мачке, папагаје и трометарског питона. Сви крзнени и пернати глумци ишли су у пратњи дресера и власника. Тако да су кренули сви заједно, у једном вагону. Распоредили се по купеима, само је лама остала у ходнику… А на дан отварања фестивала исто тако заједно они ће проћи црвеним тепихом. То је традиција!

Златни очњак се одвија у Русији од 2000. године. Не редовно, мада стабилно – чим се накупе нови занимљиви филмови уз учешће животиња. Осим традиционалних филмских номинација – најбољи филм, глумац, режисер, на том форуму награђују за најбоље партнерство и најбољу каскадерску сцену. Такав фестивал не постоји нигде у свету! – подвлачи његов председник, руководилац студија Мосфиљм-кинологија Виктор Зујков.

Наш фестивал сматрамо благом Русије и света. Зато што ничег сличног нигде више нема. У Холивуду је одржан пре две године фестивал Златни поводац – 2013. га није било, 2014. такође. За сада се не зна да ли ће он наставити да се одржава или је то била једнократна акција. Најважније је да смо све једно први и претекли смо их на 12 година. Ми некако не примећујемо, пропуштамо наше велике подухвате и родоначелних иновација из неког разлога постаје Холивуд. Веома бих хтео да се таква неправда не деси. Ми смо први, једини и непоновљиви!

Што се тиче непоновљивости, то је истина. На пример, такав јединствени филм са тигровима као наша Пругаста вожња ниј еснимљен у иностранству. А наш Бели Бим Црно ухо о псу који је остао веран газди чак пошто га је изгубио, појавио се пре сличног америчког Хатико. Филм: Овамо, Мухтар! о граничару и његовом верном псу изашао је пре филма о полицајцу и његовом псу К-9 да Џејмсом Белушијем!

По правилу на Златном очњаку има много угледних гостију – људи који су везани за овај правац у кинематографији. при томе неког обавезно награђују за посебан допринос. Већ се зна да ће овог пута у Владикавказу наградити руководиоца дечијих филмских новина Јерлаш бориса Грачевског који редовно снима животиње. Сижеи са животињама посебно се допадају публици, рекао је Грачевски у интервјуу за Глас Русије. А снимање животиња, по његовим речима, увек је непредвидиво:

Дешава се на разне начине – и тешко је, и није тешко. Овај пас је добар, али дете га се плаши као ђавола. Или је пас зао, а треба да буде добар… Дешава се на крају се ситуације мешају. На пример, довели смо пса, он је требало да по сижеу се уплаши, а он је предобро бело створење. И морао је да се узима дублер!

Као на сваком фестивалу, на Златном очњаку осим пројекције филмова има и стваралачких вечери са глумцима и наступа дресера, каскадера, округли столови, семинари, дискусије. Све је традиционално. Зато се награда сваки пут мења. То је статуета у облику животиње, али животиња је сваки пут друга. Ове године имао је срећу ирбис, тако да се скуп предивних ирбиса изливених од сребра такође упутио на Кавказ заједно са учесницима фестивала.