Дечији ансамбл игара из Ставропоља одушевио индијску престоницу

08-05-2014 10:07:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Концерт дечијег играчког ансамбла "Дуга" из Ставропоља, одржан у Руском центру науке и културе у Њу-Делхију, наступ, који је изазвао аплауз стотина Индијаца, био је уприлитчен 30. годишњици првог заједничког совјетско-индијског лета у свемир.

Млади уметници (од 12 до 17 година) играли су уз мелодије познатих руских песама, као што су "Разгуљај" и "Подмосковске вечери". Концерт је посетио амбасадор Русије у Индији Александар Кадакин. Акцију је организовао РЦНК заједно са руском Скупштином достигнућа континенталних култура "Баштина". Председник "Баштине" Наталија Пивоварова испричала је РИА Новости о циљевима посете Индији роских уметника.

- Главни наш циљ је зближавање култура Русије и Индије помоћу дечијег стваралаштва, јер само путем културе и уметности ми се разумемо, те чак и без знања језика добро осећамо једни друге. Ова је година објављена у Русији годином културе, те је данашњи концерт наш поклон индијским пријатељима да би схватали и волели уметност Русије.

После Њу-Делхија "Дуга" ће имати концерте у Калкути и Ченаију. Ансамбл "Дуга" је победник многих руских и међународних конкурса. Уочи Олимпијаде у Сочију 5. фебруара 2014. године на позив управе пословима председника РФ "Дуга" је учествовала у промоцији и отварању културно-етнографског центра "Моја Русија".

"Баштина" је већ 14 пута водила у Индију најинтересантније и најталентованије колективе Русије. У октобру протекле године та је организација учествовала у Руско-индијском културном фестивалу, одржаном у хималајској долини Кулу на северу Индије. Он је био посвећен 139. годишњици рођења Николаја Рериха и 85. годишници основања рериховског Института хималајских истраживања "Урусвати". Из Русије су у Кулу онда стигли учесници Хималајске експедиције, коју "Баштина" организује већ 5. пут.