Гостовање руског позоришта у Великој Британији

01-05-2014 10:10:17 | | Глас Русије, фото: mossovet.theatre.ru/ vostok.rs |


Програм унакрсне Године културе Русије и Велике Британије настављају лондонска гостовања Позоришта Московски совјет. Московљани дају два позната драмска комада Антона Чехова Ујка Вања и Три сестре, која ће од 23. априла до 3. маја бити представљена 13 пута. То су поставке руског редитеља светског гласа Андреја Кончаловског.

У Великој Британији, као и у читавом свету, Чехова знају и воле. При томе је на енглеској позорници судбина великог руског драмског писца таква да је за Британце Чехов први после Шекспира репертоарски аутор. Доказ тога су бројке годишњих поставки. Међутим, према мишлењу Андреја Кончаловског, британски Чехов и руски Чехов су два различита писца. Пре почетка гостовања Позоришта Московски совјет у Лондону редитељ је изјавио о својој намери да покаже управо руског Чехова и управо тако, како он сматра потребним да га представи на позорници. Драмски комади Ујка Вања и Три сестре Кончаловски је поставио са паузом од неколико година. Међутим, приликом гостовања се они демонстрирају не засебно, већ као два међусобно повезана дела неке једне целине. Објашњавајући свој редитељски потез, Андреј Кончаловски говори о својој личној перцепцији Чехова.

Он је за мене као једна велика симфонија, где једна композиција може да слободно пређе у другу. Идеја се састоји у томе да би исти глумци, исти ансамбл практично са истом сценографимјом глумили следећи драмски комад у апсолутно супротним карактерним улогама и супротним карактеристикама.

Тако се Лондонцима представљају драмски комади Ујка Вања и Три сестре. И то, сиже Сестара Кончаловски директно замишља као наставак Ујка Вање, понекад се ти драмски комади дају узастопце. Није глумцима лако, чак и искусним, као што је популарни глумац Александар Домогаров. У Ујка Вањи он тумачи улогу доктора Астрова – паметног, циничног, уморног од живота, то је традиционално третирање. Међутим, у комаду Три сестре он тумачи улогу батеријског команданта Александра Вершињина: обично се он замишља као филозоф и сањар, међутим, код Домогарова он изгледа комично. Таква је воља Андреја Кончаловског, којој се Александар Домогаров подређује, мада се жали.

То је против организма! Оно што чиним, - против мене је. Он ме слама. Читава моја природа каже: не!

Уместо чеховских нијанси и скривеног смисла Андреј Кончаловски предлаже контраст, а чак и гротеску, класични дијалози у његовим поставкама су апсолутно савремени. Зашто? – редитељ одговара: Чехов се није трудио да буде актуелан – он је просто писао о руском животу, какав је он био, те се тај живот није много променио, као што може да се очекује.

Олга Бугрова,