Почело гласање на референдуму на југоистоку Украјине

11-05-2014 10:05:16 | | Глас Русије/ vostok.rs |

3 милиона и 198 хиљада гласача


У Донбасу грађани треба да одговоре на питање, на руском и украјинском језику: „Да ли подржавате Акт о независности Доњецке народне републике?“ Становници Луганске области ће, такође, одговарати на питање о формирању независне републике.

Гласање на референдуму о статусу Доњецке и Луганске области на истоку Украјине је почело у недељу у 08.00 по локалном времену.

РИА Новости преносе изјаву председника Централне изборне комисије Доњецке народне републике Романа Љагина, „све иде по плану, нема никаквих сигнала узбуне до сада“.

Он је јуче саопштио да је за гласање у области формирано више од хиљаду и по изборних комисија. На територији целог региона је утврђен јединствени план рада комисија, које почињу са радом у 08.00 по кијевском времену и затварају се у 22.00 (23.00 мск). Изузетак је Славјанск, где ће због безбедности комисије радити до 18.00 (19.00 мск).

Организатори референдума о статусу Доњецког региона су одштампали 3 милиона 198 хиљада гласачких листића – тачно према броју гласача. У ЦИК Доњецке народне републике су изјавили да ће референдум бити признат без обзира на број људи који су изашли на биралишта.

У Луганској области је одштампано око 1,7 милиона гласачких листића за становнике региона који имају право гласа. Луганској области живи 2,4 милиона људи.

На дан гласања у области ће се отворити 1.610 изборних места, а у свакој изборној комисији има до десет људи. Централна изборна комисија се налази уЛуганску. „Народни губернатор“ Луганске области Валериј Болотов је изјавио да ће референдум референдум бити признан без обзира на број људи који су изашли на биралишта. Према његовој процени, после трагичних догађаја у Одеси, Славјанску и Краматорску на биралишта може изаћи и до 90% гласача.

Резултати референдума ће бити познати 12-13. маја, изјавио је представник народне војске Луганске области.

У Доњецкој и Луганској области Украјине се у недељу одржава референдум о статусу региона. На гласању се налази само једно питање: Да ли подржавате Акт о независности Доњецке, или Луганске, народне републике?“

Читајте више наУкрајина из минута у минут