МСП РФ: Реакција САД на догађаје у Мариупољу показала се очекивано пристрасном

11-05-2014 05:12:12 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров позвао је Вашингтон да убеди Кијев да прекине војно-полицијску операцију на истоку Украјине. Истовремено актуелне украјинске власти, а потом и САД инсистирају на томе да је насиље у Мариупољу резултат терористичког напада проруских активиста, наводи се у прилогу емитованом на RT.

Није тајна да Вашингтон подржава Кијев. Али, ипак, очекивало се да реакција Стејт департмана буде мање пристрасна када украјинска војска у Мариупољу употреби тешко наоружање и технику за напад на седиште полиције, чији припадници су одбили да извршавају наредбе кијевских власти. Када војска пуца у мирне грађане, окупљене да подрже полицајце, када се пуца у људе пред очима целог света, када о томе постоје видео сведочанства. Међутим, не, Стејт департман је са кијевских власти скинуо сву одговорност.

„Осуђујемо насиље у Мариупољу, изазвано дејствима проруских сепаратиста, које је довело до многобројних људских жртава“, изјавила је представник Стејт департмана Џен Псаки.

Вашингтон, изгледа, не планира да осуди дејства кијевских власти без обзира на велики број погинулих у како каже Кијев „антитерористичкој операцији“ на истоку Украјине.

Уместо тога, било шта да се догоди, САД оптужују за све, речником Кијева речено „проруске сепаратисте“. Мада многи од њих желе да остану у саставу Украјине, али једноставно под другим условима. Међутим, САД су већ направиле црно-белу слику сукоба добра и зла у Украјини и друге боје, очигледно нису предвиђене.

Може се само претпоставити каква би била реакција Вашингтона, да ј свргнути председник Виктор Јанукович послао тенкове на мирне грађане. Међутим, овде је реч о сасвим другом приступу.

Подсетимо, у Мариупољу у Доњецкој области, дан раније, украјинске војно-полицијске снаге извеле су специјалну операцију против присталица федерализације Украјине користећи оклопна возила. Доњецка обласна администрација позивајући се на медицинску службу Мариупоља саопштила је да је погинуло 7 људи, а 39 пребачено у болнице. Министар унутрашњих послова, кога је Рада поставила, изјавио је да је у оперцији убијено 20 припадника самоодбране.

Читајте више наУкрајина из минута у минут