Амерички аналитичар о „терористима“ и „добровољцима“ у Мариупољу

11-05-2014 05:16:40 | | Глас Русије, фото: novosti.dn.ua/ vostok.rs |


Захваљујући жестокој пропаганди америчких медија грађани још увек немају појма да њихова влада као и кијевска хунта, подржава неонацистичке снаге, које убијају Украјинце на југоистоку земље, сматра познати амерички политички аналитичар Роберт Пери, преноси РИА Новости.

После Одесе, у Мариупољу су други пут за недељу дана, антивладине побуњенике у Украјини сатерали у зграду, а потом живе запалили борци у Кијеву формираних батаљона неонациста, пише у свом чланку објављеном на независном интернет порталу consortiumnews.com познати америчи публициста и политички аналитичар Роберт Пери.

У америчким медијима, тврди Пери, о Националној гарди се пише као о јединици образованој из одреда самоодбране Мајдана, који су помогли да се изведе револуција 22. фебруара у Кијеву и са власти свргне председник Виктор Јанукови. При томе се не помиње да су такозвани одреди самоодбране били састављени углавном од добро организованих банди неонацистичких екстремиста из западних украјинских области, које су полицију гађале „Молотовљевим коктелима“. У америчким медијима се улога неонанациста у тим догађајима минимизира, у најбољем случају називају се „украјинским националистима“, пише аутор чланка.

Медији не говоре о томе да кијевски режим није могао да рачуна на своје регуларне снаге, пошто нису биле спремне да се боре против грађана на југоистоку. После тога секретар Савета за националну безбедност Украјине Андреј Парубиј, организовао је јединице од ванредно мотивисаних и већ проверених у окршајима у Кијеву екстремиста, који на југоистоку обављају најпрљавије послове. Не говори се ни о томе да ти украјински националисти славе Степана Бандеру, колаборационисту из Другог светског рата, који је као и они сањао о расно чистој Украјини без Јевреја, етничких Руса и других „мањина“, наставља Пери.

„Сам Парубиј у главним америчким медијима назива се једноставно шефом националне безбедности привремене владе, у најбољем случају додаје се да је он „националиста“, и то је све. При томе његова брижљиво чувана тајна укључује чињенице, као што су формирање Социјал-националистичке партије Украјине 1991. године, стварање карактеристичних неонацистичких симбола те партије, руководство „снагама самоодбране“ Мајдана, пише Пери.

Као потврду својих речи он наводи одломке из чланака америчких издања, укључујући Њујорк тајмс или Индипендент, у којима се такође не помиње ни једном речју ко чини Нацоналну гарду. У бити неонацисти, овде се називају „добровољцима“ и “борцима самоодбране“, а побуњеници, противници кијевског режима – „проруским борцима“ и „терористима“.

Према Перијевим речима ово није први пут да америчка влада зарад постизања својих циљева укључује неонацисте и екстремисте свих боја и са њима склапа тајне савезе, као што је то раније чинила у Централној Америци, затим у Авганистану, а сада у Сирији и Украјини.

Читајте више наУкрајина из минута у минут