Хенри Кисинџер: Незамисливо је да три дана након Олимпијаде Путин нападне Украјину

11-05-2014 09:16:07 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Russian Council/cc-by-nc-sa 3. |


Бивши државни секретар САД Хенри Кисинџер је изјавио да сумња да је Владимир Путин планирао изазивање сукоба у Украјини, јер се Русија у последње време трудила да покаже свету своју приврженост хуманитарним вредностима.

„Треба поставити питање: Он (Путин) је потрошио $60 милијарди за Олимпијске игре. Свечаним отварањем и затварањем Игара се тежило да се покаже да је Русија прогресивна држава. Незамисливо је да он три дана после Олимпијских игара нападне на Украјину“, преносе РИА Новости из интервјуа Хенрија Кисинџера CNN.

Према мишљењу ветерана америчке политике, догађаји у Украјини су се отели контроли и зато је Путин био приморан да реагује.

„Не мислим да је он планирао да доведе Украјину у кризну ситуацију. Чини ми се да је он очекивао постепени развој догађаја. И сада су његови потези неки одговор на то, што он сматра ванредном ситуацијом….Али, ја мислим да ми пре свега морамо да решимо украјинску кризу, па тек онда да разговарамо о односима Украјине и Русије“, сматра Кисинџер.

Долазимо до закључка да се мишљење бившег државног секретара подудара са позицијом почасног професора Пристонског и Њујоршког универзитета Стивена Коена. Он је почетком априла у емисији на Fox News изјавио да је Путин био тотално незаинтересован за избијање кризе. Према мишљењу историчара, специјалисте за односе СССР и САД, руски лидер је после успешно организованих Олимпијских игара „уживао у слави“. А, даљи развој догађаја је порушио све „на шта је он потрошио 5 година и 50 милијарди“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут