Чиновник ЕУ: Неколико земаља чланица ЕУ страхују да ће Русија одговорити на санкције

12-05-2014 01:26:52 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Шефови дипломатија 28 земаља чланица Европске уније не планирају да на састанку у Бриселу 12. маја доносе одлуку поводом нових економских санкција против Русије, саопштио је службеник савета ЕУ.

„Није планирана одлука о економским санкцијама у понедељак, 12. маја“, преноси ИТАР-ТАСС речи анонимног чиновника. Он је додао да ће то питање, највероватније, разматрати лидери ЕУ, јер многе земље чланице заједнице страхују „да ће Русија одговорити на санкције, а то би се негативно одразило на њихову националну економију“.

Према информација чиновника, шефови дипломатија ће размотрити проширење „црног списка“ за грађане Русије, којима ће бити забрањен улазак у ЕУ и замрзнуте активе.

Нешто раније су јачањем санкција Русији припретили лидери Немачке и Француске. Према изјавама Ангеле Меркел и Франсоа Оланда, то ће се догодити у случају неуспеха председничких избора у Украјини 25. маја.

„Ако се не одрже међународно признати председнички избори, то може утицати на даљу дестабилизацију ситуације у земљи“, стоји у заједничком саопштењу лидера. Немачка и Француска имају деле мишљење да ће у том случају бити потребно извести одговарајуће закључке, што је и изложено у изјави Европског савета 6. марта.

Ради се о трећем степену санкција и то управо о економским мерама притиска на Москву, о чему се земље ЕУ договориле 6. марта, преноси ИТАР-ТАСС.

Према подацима из медија, против увођења трећег степена санкција су: Грчка, Кипар, Бугарска, Мађарска, Луксембург, Аустрија, Шпанија, Португалија, Малта и Француска.

Читајте више наУкрајина из минута у минут