Ирак - највећа америчка геополитичка грешка

12-05-2014 02:16:16 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/The U.S. Army/cc-by/ vostok.r |


У протеклој деценији, америчка спољна политика је подразумевала отворено мешање у унутрашње послове различитих земаља. Тако је политика Вашингтона у Ираку имала трагичне последице по ту земљу, при том, не умањивши терористичку претњу у свету. Сада, већина америчких аналитичара овај рат сматра грешком и да га није требало ни почињати.

Геополитички пројекти које је реализовао Вашингтон у последње време, завршавали су се неуспехом или су наносили огромну штету онима који су били у зони његових интереса. Посебно је много од мешања, а понекад и од инвазије америчке војске, настрадао арапски свет, сматра шеф Удружења за пријатељство и пословну сарадњу са арапским земљама Вјачеслав Матузов.

- Арапски свет је атрактиван за САД из једног једноставног разлога - то је стратешки регион, раскрсница светских комуникација и што је најважније - ту се налази главни извор енергената, који ни дан данас није изгубио на значају. Све што се данас дешава - јесте покушај да се повећа свој утицај, да се пређе на тврђу контролу, постави у тим земљама режим који је у потпуности подређен америчким интересима, а да се уклоне сви режими који потенцијално могу бити непријатељски према Америци и отворено се не уклапају у укупну геополитичку стратегију Американаца.

Добар пример неуспеха америчке спољне политике је војна кампања САД у Ираку. Како је изјавио Барак Обама у почетку своје прве председничке кампање, то је био "глупи рат" САД. Према последњим анкетама, са америчким председником се слаже више од половине становништва земље.

Међутим, покушавајући да извуче максимални пропагандни ефекат из завршетка кампање у Ираку 2011. године, Обама је изјавио да Американци напуштају Ирак као победници. "Ми остављамо суверени, стабилни и независни Ирак са владом коју је изабрао народ," - рекао је он. Ирак је чисти неуспех Вашингтона, сматра стручњак Института за Блиски Исток Сергеј Серјегичев.

- Правац америчке спољне политике - "извоз демократије". Само што амерички професори нису објаснили својим арапским следбеницима једну просту ствар - демократија није "мерцедес". Њу је немогуће купити у једној земљи и прегнати у другу.

Аналитичари сматрају да је улазак америчких трупа у Багдад највећа геополитичка грешка Беле куће. Уз све ужасне особине Садама Хусеина, пре америчке инвазије Ирак је био нека врста окосница регионалне безбедности, секуларни режим и заштита арапског света од иранског утицаја.

Ипак, највећи удар у овој кампањи Вашингтона, претрпео је његов имиџ на међународној арени. То и разоткривање исфабрикованог повода за инвазију (у Ираку није пронађено никакво биолошко нити нуклеарно оружје), мучења у затвору Абу-Грејб у Гвантанаму, као и брутални однос према мештанима од стране радника компанија, повезаних са америчком администрацијом.

Данас, Ирак скоро да и не постоји као држава - он се налази на ивици распада по етничком и верском кључу. Стабилност у региону, такође не постоји - тамо су редовни терористички напади са огромним бројем жртава. Увећан је утицај екстремиста.

Према мишљењу многих аналитичара, рат у Ираку је довео до краха идеје униполарности. Багдад и Вашингтон су показали свету да Американци и њихове доктрине нису више свемогући.

Ксенија Мељникова,