Украјина, Сирија, Југославија: исти геополитички интереси

12-05-2014 03:08:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ситуација у Украјини и помоћ избеглицама постале су основне теме одржане у Москви у Међународној Информативној Агенцији "Русија данас" конференције за штампу представника Друштвене коморе РФ. У њој су учествовали украјински социолози, политиколози, новинари.

Сви учесници конференције су се сложили да се догађаји одигравају према сценарију САД. Ту су очите сличности са догађајима у другим земљама Земаљске кугле, између осталих у Југославији. Заменик руководиоца Координационог штаба Друштвене коморе РФ за пружање помоћи становницима Украјине Георгиј Фјодоров коментарише кризу из 1990-х година и данашњи конфликт у Украјини.

- То су слични догађаји. Сетимо се да су Југославију 1990-х година поделили, те је она престала да постоји. Разумљиво је да су у оба случаја уходане исте технологије информативног и других утицаја. То су, између осталих, пиар-потези за ускршње примирје, које смо видели и у Украјини, и у Југославији у време бомбардовања. Додуше, данас су многи сигурно заборавили 1990-е године на Балкану. Међутим, имамо недавни пример: Сирија, где није била организована баршунаста револуција, већ је отпочет грађански рат и уништавање људи у геополитичком интересу Запада.

Ипак, подела Југославије на ситне државе била је очигледан план САД. У Украјини екстремисти Десничарског сектора апелују за очување јединства земље.

- Свакако, међутим, није тајна да постоје различити методи. Разумљиво је да ће радикалне акције ради очувања јединствене Украјине водити обрнутом резултату. Уствари, то је једна од технологија коришћења пасионарне омладине као детонатора ради ескалације ситуације, њеног превода у стање хаоса и потпаљивања глобалног грађанског рата унутар Европе. На такав начин САД решавају за себе неколико проблема. Прво, то је слабљење Европе и Русије. Друго, то су економски проблеми. Треће, бацајући своје конкупренте у кризу, Америка спасава своје тужно економско стање. Мора да се каже да западни технолози воле да преносе рад у друге руке. Сама обука украјинских терористичких група је извршена на базама НАТО-а у Естонији. Фотографије то документарно потврђују. САД су подржавале муџахедине и вехабите у Сирији, наоружавајући их ради свргавања легитимних власти. Револуционари из Грузије, из Египта, из Југославије фактички преносе своје искуство другим колегама. Познато је да су приватне војне компаније радиле као инструктори с армијом Грузије пре инвазије у Јужну Осетију. Исто се чини данас и у Украјини. Ако тамо нису присутне читаве јединице ЦИА и читавих армија, у сваком случају, присутни су инструктори. И то, јасно је да је овде САД-ама потребна крв да не би конфликт био решен у току једно два месеца. Ова рана грађанског рата ће крварити на телу Европе, смањујући ауторитет Европе и Русије. У сваком случају, погледајте Египат. Тамо давно нема реда.

Ипак, да ли је у случају Украјине могуће позитивно решење проблема?

- Позитивно решење проблема ће бити могуће само у том случају, ако Русија пружи веома озбиљан утицај на Европу и САД, ако се она буде активно мешала у конфликт у Украјини. Тек онда ће се моћи говорити о нормализацији ситуације. Нажалост, данашња влада није самостална. Она је само инструмент у политичкој игри. Ако је раније било могуће успоставити дијалог, после крвавих одеских догађаја и казнених операција на југоистоку такве шансе нестају. Нажалост, без спољног мешања Украјинци неће моћи да се договоре.

Пре свега, према речима Георгија Фјодорова, има се у виду хуманитарна помоћ становницима Југо-Истока Украјине. Друштвена комора обећава да ће искористити све могуће начине ради сарадње са свим међународним организацијама.

Григориј Соколов,