Путин стигао у Крим на обележавање Дана победе

09-05-2014 03:13:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ово је прва званична посета Владимира Путина Криму после његовог припајања Русији. Шеф државе ће, како се очекује, учествовати на свечаности у Севастопољу поводом Дана победе.

је стигао на Крим где ће, како се очекује, учествовати на свечаности у Севастопољу поводом Дана победе у другом светском рату и 70. годишњице ослобођења града од немачких фашистичких освајача.

Прва званична посета шефа државе Криму и Севастопољу, који су ушли у састав Русије у марту после референдума, није званично објављена. Међутим, информација о плановима руских власти да у Криму организују параду је изазвала негативну реакцију низа западних земаља, које нису признале референдум и критикују политику Москву у односу према Украјини. Тако је немачки канцлер Ангела Меркел изразила жаљење у вези са плановима Русије да на Криму одржи параду у условима када је у Украјини напрегнута ситуација. Кремљ је жаљење Меркелове назвао неоправданим.

Свечаност у Севастопољу се састоји од војне параде, параде бродова Црноморске флоте и демонстрације лета 70 авиона ратне авијације, као и откривање споменика руском адмиралу Дмитрију Сењавину (1763-1831), великом команданту флоте, који се истакао у биткама у Црном и Средоземном мору.

Очекује се да ће Путин на почетку параде честитати празник, а онда заједно са ветеранима положити венце на споменик браниоцима Севастопоља 1941-42. године на Тргу Нахимова. Шеф државе ће после тога посетити Сабор Светог равнопостолног кнеза Владимира у Севастопољу, а увече свечани концерт.

Херојска одбрана Севастопоља је трајала 250 дана – од октобра 1941. до јула 1942. године. За то време је град претрпео невиђено бомбардовање и био практично скроз порушен. Отпор Црвене армије, морнара и граничара је омогућио да се јаке снаге непријатеља задрже и успори његов напад на Стаљинград и Кавказ. 9. маја 1944. после тродневне операције совјетске војске град је ослобођен.

1965. године Севастопољу је додељено звање „града-хероја“. Према подацима с краја априла на Криму живи око 64 хиљаде ветерана и инвалида рата, међу којима и 4,5 хиљаде учесника ратних дејстава, а у Севастопољу – 9.851 ветеран и инвалид рата, међу којима и 1.497 учесника ратних дејстава.