Палестинци спремају тужбу против Израела

09-05-2014 04:05:54 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Suhaib Salem/ vostok.rs |


Палестинска национална администрација (ПНА) планира да постане учесник Међународног кривичног суда у Хагу. То је део њене кампање везане за унапређење палестинске државности, која је поново почела после колапса преговорног процеса са Израелом.

Протеклог месеца ПНА, која има статус државе-посматрача у УН-ама, потписала је документе о прикључењу 15 међународних конвенција и уговора. Спремају се упитници за још више од 40 међународних организација.

Међународни кривични суд прогања кривце за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности. Према мишљењу низа палестинских експерата, уз помоћ тог инструмента могуће је казнити Израел за стамбену изградњу на Западној обали Јордана и у Источном Јерусалиму, као и за било које друге акције на палестинској територији, које Палестинци сматрају неправним.

Иначе, није све тако једноставно. Суд разматра акције неких личности, а не држава. Иначе, ову препреку је могуће заобићи, каже научник оделења Израела и јеврејских заједница Института оријенталистике РАН Дмитриј Марјасис.

Палестинци могу да поднесу тужбу, прво, против конкретног лица, друго, делатности конкретног лица после 2002. године. Например, Бињамин Нетањаху санкционише изградњу нових станова на тој територији, коју Палестинци сматрају својом. Тада они покрећу тужбу против лично Нетањахуа. Суд има право да покрене такав предмет.

Иначе, делатност суда има и друга ограничења. Он разматра само злочине, који су извршени после формирања тог органа 2002. године. Зато ће, например, тужбе у вези са изградњом насеља бити ограничене тим термином – међутим, основни део јеврејских насеља је саграђен раније.

Ипак у Израелу поводом перспектива учешћа Палестинаца у раду МКС нису обрадовани, мада скрећу пажњу на друго: чланство палестинске администрације у хашком кривичном суду ће имати и обратни ефекат. Односно, она ће морати да одговара за сваку ракету, која је лансирана у правцу Израела. Његове невладине организације су већ саставиле тужбе према палестинским руководиоцима, те обећају да ће их поднети, чим ПНА приступи суду.

Међутим, у арсеналу Рамале има и других начина притиска на Израел. Како је објаснио члан ПНА Мустафа Баргути, као једна од варијанти разматра се могућност самораспуштања администрације и њених снага безбедности. Онда ће Израел бити приморан да финансира рад палестинских установа и преузме сву одговорност за ред на палестинској територији.

Експерти сматрају да је ова варијанта слабо вероватна. Самораспуштање ПНА би било, свакако, јак ударац за Израел. Међутим, у већој мери би ФАТХ казнио сам себе – тим пре што ХАМАС сигурно неће да се сам распусти. Зато ће, изгледа, ПНА бити сачувана, али како ће бити распоређене функције у влади националног јединства, коју замишљају ФАТХ и ХАМАС, за сада је тешко рећи.