Активиста: Неће бити референдума у Харкову 11. маја

09-05-2014 04:09:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Истовремено присталице федерализације немају намеру да одустану од идеје спровођења референдума, али координатор покрета „Југоисток“ Јуриј Апухтин није могао да каже тачан датум.

Присталице федерализације Украјине су одустали од спровођења референдума 11. маја у Харковској области, јер нису могли да се усагласе са Доњецком и Луганском питања, која се износе на гласање, саопштио је за РИА Новости координатор покрета „Југоисток“ Јуриј Апухтин.

У Доњецкој и Луганској области 11. маја треба да се одржи референдум о статусу региона. Копредседник владе Доњецке народне републике Денис Пушилин је саопштио да ће питање која ће бити на референдуму звучати овако:

„Да ли ви подржавате акт о проглашењу државне самосталности Доњецке народне републике?“

„У Харкову се 11. маја неће одржати референдум, јер су та питања, која се постављају на гласање у Доњецку и Луганску, сасвим различита и ми нисмо успели да нађемо заједничку позицију“, рекао је Апухтин.

Он је објаснио да је у Доњецку и Луганску постављено питање признања државног суверенитета Доњецке народне републике и Луганске народне републике, а Харков тражи федерализацију Украјине и већа овлашћења југоисточних региона.

„Код нас је другачија ситуација и зато смо поставили питање да реформишемо Украјину у федеративну државу и у њеном саставу формирамо југоисточну аутономију, која би се састојала од осам области – од Одесе до Харкова, са највећим овлашћењима за ту аутономију и у унутрашњој и у спољној политици“, рекао је он.

Истовремено, према речима Апухтина, присталице федерализације немају намеру да одустану од идеје спровођења референдума, али он није могао да каже тачан датум.

„Референдум ће се, највероватније, одржати не само у Харкову, него, ја мислим, и у другим областима југоистока, узимајући у обзир то што ће се организовати 11. маја у Доњецку и Луганску. Ја мислим да ћемо наћи додирне тачке и одржати такав референдум. Када – то је питање времена, нећемо журити“, рекао је он.

Читајте више наУкрајина из минута у минут