Криза у Украјини је потребна САД ради ширења НАТО на исток

02-05-2014 04:18:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Према мишљењу Пападопулоса, ширење НАТО и амерички систем ПРО су у ствари усмерени на ограничење утицаја Русије у Европи и неутрализовање руских стратешких снага нуклеарног уздржавања.

САД и њихови савезници користе украјинску кризу како би оправдали присуство НАТО снага у источној Европи, а јачање његовог утицаја ће се негативно одразити на политичке и економске односе алијансе и Русије, изјавио је за РИА Новости британски експерт за међународне односе, главни уредник часописа Politics First Маркус Пападопулос.

Раније је амерички генерал Филип Бридлав изјавио да земље чланице НАТО због украјинске кризе могу размотрити могућност сталног присуства војног контингента у источној Европи.

„Нема ништа чудо у томе да НАТО због украјинске кризе разматра могућност сталног присуства војног контингента у источној Европи. Од момента распада Совјетског Савеза НАТО се под руководством САД ширио ка истоку, ка западним руским границама. Уз све то САД данас формирају систем ПРО у источној Европи. Вашингтон сада тврди да је ширење НАТО и формирање ПРО у Европи потребно због зашитет континента. Ипак, питање америчкој влади: ако је то тако, зашто онда Русија није позвана у НАТО и зашто предлог Русије о заједничком са САД формирању система ПРО није подржан?“, рекао је експерт.

Према мишљењу Пападопулоса, ширење НАТО и амерички систем ПРО су у ствари усмерени на ограничење утицаја Русије у Европи и неутрализовање руских стратешких снага нуклеарног уздржавања.

„Кризу у Украјини је испровоцирала Америка, која последњих двадесет година покушава да отргне Украјину од Русије и да је уведе у НАТО. Вашингтон са својим савезницима користи кризу како би оправдао присуство снага НАТО у источној Европи путем приказивања Москве у негативном светлу. Потребно је рећи да ће Вашингтон кад тад, највероватније, почети објашњење формирања ПРО лажним изјавама о томе да Русија представља претњу за европски мир и безбедност, напоредо са Ираном и Северном Корејом“, рекао је главни уредник Politics First.

Како је истакао Пападопулос, такозвана агресија са стране Русије, о којој на сва звона звоне западни медији, даје НАТО основу за јачање свог присуства у источној Европи, код руских граница. НАТО је ионако у том региону последњих двадесет година размештао своју војску.

„Разлика је у томе што се то до украјинске кризе то радило у име „безбедности“, а сада се ради због „претњи са стране Русије“. А, све се то увек радило ради ограничавања Русије и 1990-х и 2014. године“, тврди Пападопулос.

Експерт је додао да су западне земље овај циљ поставиле и раније, тако да без обзира ко управља Русијом, цар, генерални секретар или председник – Запад увек ради све да не би с Москвом делио власт у свету.

„Мада је конфликт између Русије и НАТО мало вероватан, резултат ширења НАТО у источној Европи ће бити то да ће Русија урадити исто на границама са земљама чланицама НАТО. Ескалација милитаризма са обе стране ће негативно утицати на њихове политичке, а што је још важније, и економске односе“, рекао је он.

„Ми сада видимо бесмислено и брзо погоршавање односа између Русије и Запада. И Запад је крив за то, посебно САД. Агресивна и бескомпромисна жеља Американаца да на било који начин сачувају западну хегемонију у свету, тешко да води ка миру и хармонији. Иронија је, наравно, у томе да САД тврде да је свест Русије на нивоу 19. века, а у ствари САД имају такву свест“, сматра експерт.