Професор из САД објаснио како ради америчка пропаганда

12-05-2014 04:21:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Цензура америчких медија се за време Обаме прилично појачала, право на слободу медија, које је утврђено Уставом, је замењено провладином „прпагандном машином“, а грађане САД „хране“ једностраном информацијом“, сматра професор историје из ПенсилванијеУниверзитета Вест Честера (West Chester University) у Пенсилванији Лоренс Дејвидсон. (Lawrence Davidson).

Могуће је да највећи знак цензуре у САД данас то што већину Американаца медији „хране“ вештачки створеним минимумом информација и тачака гледишта на ове или оне проблеме, сматра професор.

У свом чланку, који је објављен на некомерцијалном интернет порталу consortiumnews.com, Дејвидсон је испричао да се сада скоро на свим популарним америчким ТВ каналима појавила сурова цензура.

„Разлика у мишљењима и узроцима догађаја, о којима се извештава у „новостима“ на најпопуларнијим ТВ каналима, као што су ABC, CBS, NBC и CNN, као и у најважнијим америчким новинама и часописима је минимална. Од њих се нешто мало разликује канал Fox TV, његове „новости“ и аналитика балансирају на граници лажи. Уски дијапазон мишљења ствара унифицирани бекграунд, иза кога се крије све, што није усаглашено са уобичајеним стандардима. Другим речима, медији се де-факто налазе под цензуром“, пише професор.

Према његовим речима, сами новинари, који раде на новостима, као и њихова аудиторија, за коју се раде те новости, не схвата да тај редукционизам једноставно крши њихово уставно право на слободу медија. Осмишљено алтернативно мишљење и другачији начин презентовања информација су толико ретки и маргинализовани, да немају никаквих шанси против уобичајене тачке гледишта, тврди Дејвидсон.

Изузетак на америчкој телевизији, према његовом мишљењу, су само канали са комедијама. На пример, на Comedy Central у емисији „Свакодневни шоу са Џоном Стјуартом“ Daily Show with Jon Stewart), Американци могу чути критику владе и политичких лидера. Али, се све то, наравно, ради у жанру политичке сатире.

Штавише, влада води рачуна да аудиторија добије поглед на догађаје који одговара влади, пише у свом чланку Дејвидсон.

Као пример он наводи раздувани случај са кубанским шпијунима, познат као „Кубанска петица“, кад је невладина организација за заштиту људских права Amnesty International је у свом извештају испричала свету о томе да је влада САД подмићивала новинаре, који су извештавали о овој теми.

„У таквим условима „слободна штампа“ се претворила у владину машину за пропаганду, која је у суштини обезвредила право слободе говора. Ми сада чак и не знамо колико често влада користи тај корупционашки метод“, пише професор.

И, према његовим речима, ситуација се у време Обаме само погоршала. Тако је 2013. Комитет за заштиту новинара (Committee to Protect Journalists) у свом извештају директно оптужио председника за притисак на сараднике медија.

То се радило путем застрашивања извора информација, организовањем праћења, стварањем атмосфере страха, стоји у извештају. Уа време Обаме се удвостручио број дела о откривању тајних информација у поређењу са сличним подацима у време свих претходних председника заједно, пише Дејвидсон.

„Истовремено, Обама у својим говорима критикује владе других земаља, као што је Египат, јер они ограничавају слободу медија и говора. Нема сумње да су те владе криве за рушење права о којима ин говори и још понешто. Али, већина Американаца слуша говор председника, који бичује те владе, без имало сумње, и не схвата да су и сами жртве пропаганде и манипулације“, каже професор.

Према његовом мишљењу, Американци свето верују у то да је њихова земља темељ слободе и правде, а ако се ради о спољашњем свету – то њих не интересује и чак се и не труде да провере да ли њихови лидери говоре истину.

„На питање да ли Сједињене Државе стоје на бранику својих уставних слобода, може се одговорити: да, али само, ако то не смета циљевима политичара. У том случају, одговор је – не. А, то значи да превладава лицемерје“, тврди Дејвидсон.