Ситуација у Украјини – упозорење за друге земље ЗНД

12-05-2014 07:44:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Оно, што се дешава данас у Украјини, није ништа друго, већ директна агресија САД против Русије и очигледно упозорење за суседне с њом земље, - сматра украјински политиколог Јуриј Городненко. Опасност новог државног удара постоји у републикама ЗНД. Вашингтон је вешто искористио национално питање у Украјини ради својих циљева. Евромајдан је само почетак.

Национално питање је увек било и остаје најакутније у политици сваке државе. Несугласице између западне и источне Украјине почеле су много раније од догађаја на Мајдану, али се последњих месеци ситуација знатно заоштрила, - каже потпредседник Центра политичких технологија Алексеј Макаркин.

- Национални чинилац је почео да делује са доласком на власт револуционара, које се на истоку боје из различитих разлога. Страховали су да ће наметати украјинизацију. Чим су дошли на власт, они су одмах укинули закон о регионалним језицима. Страховали су да ће доћи до зближавања са Западом, које на истоку земље нису хтели.

Исток Украјине је увек иступао за успостављање контаката с Русијом – и политичких, и економских. Учлањивање Украјине у Царинску унију се третирало као корак на путу ка стабилности и заштићености, - каже Алексеј Макаркин.

- Царинска унија је за снаге истока симбол. Симбол тога, што смо уз Русију, а не уз Запад. Ако је за учеснике Мајдана Запад оријентација, за исток Украјине је то агресивни играч, који намеће своја права, који је бомбардовао Југославију. Они се боје да ће зближавање с Западом и потписивање уговора с ЕУ погодити их, разорити њихову културу. Русија у овом случају, између осталог и у оквиру Царинске уније, третира се као заштитник, спасилац.

Међутим, Запад има своје планове зе Украјину. Међунационални конфликти и грађански рат су последице веште политике Вашингтона, усмерене пре свега против Русије, - уверен је украјински политиколог Јуриј Городненко.

- Данас се врши директна агресија САД против Русије. Све, што се дешава у Украјини, није усмерено против ње. Америка жели да отклони свог главног конкурента – Русију. Директно је погодити они не могу, већ су покушали преко опозиције, преко Болотног трга, али нису успели. Зато покушавају да дестабилизују ситуацију у суседним с њом земљама. Границе су отворене, економски проблеми ће се огледати прво у Русији.

САД делују уходаним путем. По питању потпаљивања међунационалног непријатељства они су већ успели у Ираку, - истиче експерт. Дакле, није им било тешко да покрену антируску кампању у Украјини. При томе, сматра Городненко, тешко да ће се САД ограничити само Украјином. Свака земља ЗНД може да постане следећа мета. Зато бивше совјетске републике морају да активније учествују у формирању Евроазијске уније, - каже Јуриј Городненко.

- Данас је дошло време, када сваки од лидера ЗНД и Грузије мора да се замисли о својој будућности, јер ће у сваком случају они бити нападнути. Следећи иза Украјине ће бити они. Ако се буду држали по страни, САД ће спроводити агресивну политику против њих. Они могу да добију само при зближавању с Русијом.

Опасност националног конфликта може да настане у свакој земљи постсовјетског простора. Ако земље ЗНД не желе понављање украјинског сценарија, оне морају да забораве на националне конфликте и појачају сарадњу с Русијом.

Александра Дибижева,