Руска војна техника на изложби у Јордану

12-05-2014 10:49:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Више од 120 експоната производа војне намене представила су руска предузећа на Међународној изложби снага за специјалне намене СОФЕКС-2014, која је завршена у главном граду Јордана.

Изложба за питања безбедности и одбране земаља Блиског Истока се одржава под окриљем краља Абдулаха Другог и традиционално привлачи пажњу водећих произвођача и наручилаца специјалног оружја и специјалних техничких средстава. Овог пута је у павиљонима и на отвореном простору од 75 хиљада квадратних метара демонстрирало своје производе 350 компанија из 33 земље.

Русија учествује у Аманској изложби већ више од 10 година – од 2002. године. Ове године су руске производе представљали Рособоронекспорт – државна компанија за извоз и увоз производа војне и двоструке намене – и Новосибирска фабрика за изградњу апарата.

Данас је Русија један од светских лидера у области производње специјалног наоружања. Није случајно интересовање јорданских организатора изложбе према руским производима, - истакао је главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко у интервјуу дописнику Гласа Русије.

- Русија демонстрира широку лепезу оружја за специјалце, између осталог, бешумно и беспламено оружје, снајперистичке пушке, пиштоље-митраљезе и специјално оружје за борбу прса у прса. Демонстрирамо производе и могућности, које можемо да предложимо Јордану и другим земљама блискоисточног региона у сфери спровођења специјалних операција и супротстављања тероризму.

Сарадња Русије с Јорданом у војно-техничкој сфери успешно се развија од краја протеклог века. Међу реализованим пројектима су испоруке краљевини два војно-транспортна авиона Иљушин-76 и 6 вишенаменских хеликоптера Ка-226, противтенковског ракетног комплекса Корнет-Е, лаког стрелачког оружја и преносних зенитно-диригованих ракета Игла-С. Поред тога, на територији Јордана се врши монтажа специјалних оклопних полицијских кола Тигар, која је разрадила руска Војно-индустријска компанија.

Један од крупних заједничких пројеката је фабрика за производњу бацача граната Хашим, која је прорадила у Јордану 2013. године, - наставља главни уредник часописа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Бацач граната Хашим је оружје нове генерације, које има најнапредније карактеристике између постојећег у свету сличног оружја. Пројектантски капацитет ове фабрике износи 60 хиљада јединица годишње. Обим производње ће зависети од потреба самог Јордана, као и извозних наруџби у треће земље. Јорданци и њихови руски партнери планирају стварање лакшег у односу на Хашим бацача граната, намењеног за извоз у земље Азије.

Изложба у Аману је привукла пажњу не само јорданских војних стручњака, већ и многих представника специјалних ресора земаља Блиског и Средњег Истока, јер специјално оружје, које има посебне тактичко-техничке карактеристике, омогућује максималну ефикасност рада специјалних структура у осигурању безбедности. Поред тога је велика и општа одговорност свих заинтересованих страна да не би се та средства нашла у рукама ексремистичких групација и терористичких јединица.

Шербакова Н.