Подршка војно-полицијској операцији Кијева може да доведе Запад у незгодан положај

12-05-2014 08:56:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Бивши сарадник британске обавештајне службе Чарлс Шубриџ у интервјуу за RT, говорећи о трагичним догађајима у Мариупољу 9. маја, изнео је уверење да западне земље ризикују да поткопају своју репутацију, подржавајући војно-полицијску операцију у Украјини.

„Жртве и губици међу цивилним становништвом практично су неизбежни, када се примењује та врста напада. Посебно ако је изводи војска, која на располагању има само тешко оружје и бојеву муницију“, рекао је Шубриџ, аналитичар безбедности, бивши сарадник британске обавештајне службе.

По његовим речима кијевске власти су морале да знају где то води. „Ни САД ни ЕУ уопште нису осудили догађаје у Мариупољу и другим градовима, што је сасвим очекивано. Међутим, у одређеном тренутку ова ситуација ће бити незгодна за владе, које подржавају оружана дејства против претежно обичних грађана, који покушавају да стану на пут тенковима, нагласио је он.

Подсетимо у Украјини је 22. фебруара дошло до смене власти, која по мишљењу Москве има елементе државног удара. Врховна рада сменила је са власти председника Виктора Јануковича, променила устав и заказала изборе за 25. мај. Москва сматра да одлуке Раде изазивају сумњу у њихову легитимност, а легитимност избора зависи од низа услова, међу којима је уважавање интереса региона.

На истоку Украјине, у Доњеку, Харкову и Луганску одржавају се почевши од марта митинзи присталица федерализације, незадовољних деловањем кијевских власти. Касније су се демонстрације прошириле на читав низ градова у Доњецкој области. Демонстранти у Доњецку од почетка априла држе под контролом обласну администрацију, они су прогласили Доњецку Народну Републику“, референдум о самоопредељењу Донбаса заказан је за 11. мај.

Од средине априла кијевске власти против демонстраната спроводе специјалну операцију у коју су укључене оружане снаге. У Москви одлуку Кијева да пошаље војску против становништва називају крајње опасним развојем догађаја.

У Мариупољу у Доњецкој области у Украјини дан раније војно-полицијске снаге, спровеле су против присталица федераизације специјалну операцију, уз употребу оклопне технике. Доњецка администрација позивајући се на медицинске службе из Мариупоља раније је саопштила да је током операције погинуло седморо људи, а 39 примљено у болнице. Министар полиције Украјине Асен Аваков изјављивао је да је током специјалне операције убијено око 20 припадника самоодбране.

Читајте више наУкрајина из минута у минут