МСП РФ захтева извињење од кијевских власти због инцидента са митрополитом Иларионом

13-05-2014 09:26:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руско министарсво спољних послова уверено је да одлука украјинских власти да забране улазак у земљу митрополиту волоколамском Илариону, који се налази на челу Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије, представља провокацију без преседана.

„Захтевамо од де факто кијевских власти исцрпна објашњења за тако неучтив однос према тако високом црквеном поглавару и одговарајућа извињења“, каже се у коменатару МСП РФ, објављеном на сајту дипломатског ресора.

Последњих дана нанета је штета и крхкој религиозној ситуацији у Украјини. Сада се на нишану нашла канонска православна црква, наглашено је у руском дипломатском ресору.

аничне контроле на аеродрому Дњепропетровска митрополиту Илариону је без објашњења такве одлуке речено да му је забрањен улазак на територију Украјине.

Владика је дошао у Дњепропетровск како би честитао 75. рођендан митрополиту дњепропетровском и павлоградском Иринеју, пренео честитку патријарха московског и целе Русије Кирила и уручио црквену награду, Орден светог кнеза Данила московског.

РПЦ је изразила одлучан протест поводом забране уласка у Украјину митрополиту волоколамском Илариону.

РПЦ уједињује милионе православних верника разних политичких убеђења. Црква одлучно осуђује било какав покушај да се политички и грађански сукоб у Украјини пренесе у верску раван.

Читајте више наУкрајина из минута у минут