Украјинско путовање америчких "академика"

13-05-2014 10:35:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Сарадници скандалозно чувене америчке агенције за обезбеђње Academi бивши су војници који за паре извршавају задатке у кризним жариштима. Њени плаћеници су учествовали у војним конфликтима у Ираку и Авганистану, истина тада се форма звала Blackwater.

Власти Ирака су је тужиле америчком суду пошто су ”дивље гуске” убиле 17 цивила. Мада то није била једина скандалозна епизода у историји организације, све се састојало у томе што је компанија једноставно променила назив у Academi. Ови плаћеници по подацима медија сада делују против присталица федерализације на Југоистоку Украјине. Ко конкретно овог пута иступа као наручилац операције Academi за сада се не саопштава: ипак зна се да обично ”академици” добијају наруџбине од стејтдепартмента или Ције.

Руско МСП још у априлу је изјавило да у казненој операцији на Југостоку Украјине учествује око 150 америчких специјалаца. Тада је било речи о организацији Greystone – компанији која је такође направљена на бази Blackwater, али касније је пререгистрована као посебна фирма. Њени представници, наравно, од украјинских уговора на све начине се ограђују – као и прес-служба Academi. Али без обзира на то под којим називом иступају плаћеници, чињеница њиховог присутва у Украјини не може се сакрити, уверен је потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

Сви су видели у каквом стању се налазе војне и армијске структуре Кијева. Затим се нагло десио прелом – и посматрачи су престали да се смеју сувим оброцима којима је Америка снабдевала Јацењука. У овој фази појавили су се одреди Јагуар. Делимично су били формирани од грађана Украјине, али тамо су већ били инфилтрирани представници западних паравојних структура. Много се наводи разних назива, између осталог Blackwater. Можемо само да констатујемо: то како се понашају структуре безбедности говори о томе да делимично војници приватних компанија учествују у тим операцијама. Питање је када ће ова пропорција бити промењена и у ком обиму.

Јасно је да Вашингтон никада неће званично признати да је послао плаћенике у Украјину. Шта више, за сада им полази за руком да више или мање камуфлирају своје присуство. И основе за такву тајновитост су очигледне, сматра експерт за земље постсојветског простора Александар Гушчин.

У случају да устаници заробе плаћенике, Русија ће добити озбиљан аргумент: тада Американци показују да су фактички страна у конфликту. Друга је ствар што они изајвљују да је то тобоже незванична структура, привано ангажовани плаћеници, ову фирму држава не контролише. Али, узимајући у обзир реноме ове организације, то ће бити само још један доказ да Запад, у првом реду Американци, јесу страна у конфликту.

Како се испоставило, ЕУ је добро позната о присуству америчких плаћеника на југоистоку Украјине. Федерална обавештајна служба Немачке (БНД) информисала је о томе 29. априла владу Немачке. Па и раније европски медији су саопштили да су САД одбиле да репатрирају из Украјине тела 13 војних агената Ције. Они су погинули када су њихов хеликоптер оборили устаници код Славјанска.

За саме устанике и становнике Југоистока Украјине учешће плаћеника у бојевим дејствима одавно није тајна. Пресретнути су разговори не само на енглеском, већ и на италијанском, и другим европским језицима. Између осталог чињеница да је Academi америчка компанија не значи да у њој служе само грашани САД. Плаћенике узимају из читавог света, између осталог из саме Украјине. За послодавце није важна ни религиозна ни идеолошка припадност кандидата. Што се добро види на примеру плаћеника који руководе у Кијеву. Који шаљу плаћенике нацистичког Десног сектора под руководством америчких колега да ”чисте” Југоисток.

Игор Силецки

Читајте више наУкрајина из минута у минут