Украјина не жели да плати рачуне за гас

08-05-2014 10:44:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Украјина је добила први транш кредита ММФ од 3 милијарде долара. То је саопштила Национална банка земље. Знатан део тог новца – више од 2 млрд долара – мора да буде утрошен за подмиривање дугова за руски гас, – говори се у утврђеном програму финансијске помоћи Кијеву. При томе, шеф представништва фонда Жером Ваше изјавио је да ће кредити ММФ омогућити Украјини да плаћа гас.

Међутим, новац на рачун Гаспрома из Украјине није стигао, без обзира на то, што данас истиче рок за подмиривања дуга од стране Кијева дуга протекле месеце. Ако данас новац не стигне на рачун руске компаније, 16. маја ће Гаспром послати претходни рачун за испоруке гаса у јуну.

Гаспром је спреман да уведе плаћање унапред за испоруке гаса Украјини. Како је изјавио министар енергетике Русије Александар Новак, уговор омогућује украјинској страни да до 31. маја плати тај рачун. У том случају ће Русија испоручити у јуну гас у вези са претходним рачуном у обиму, који је плаћен до 31. маја. Међутим, новац из Украјине може а да не стигне, сматра оснивач пројекта ванберзанске аналитике Small-Letters.ru Виталий Крјуков.

- Проблем је у томе, што уколико Украјина плати дуг, то де-факто значи признање цене, која делује. Украјина покушава да оспори ову цену на суду. Зато је очигледно да у овим условима Кијву се не исплати да плати дуг. У принципу, Украјина има новац, он је издвојен за ту сврху. Не видим проблеме у подмиривању дуга, али то зависи од жеље украјинске стране да призна данашње цене гаса. У овом случају Гаспром неће ревидирати цене, јер постоји важећи уговор, у чијем се оквиру формира цена, а који садржи формулу цене.

Од почетка априла Гаспром је укинуо попусте за украјинскуе потрошаче због неиспуњавања од стране Кијева главног услова децембарских договора – на време да плати рачуне. Дугови Нафтогаса Гаспрому крајем априла су постигли износ од 2 млрд 200 млн долара. Украјинска страна намерава да их плати према старим ценама, те прети Гаспрому парницом у Стокхолмском арбитражном суду. Кијев може да поднесе тужбу већ крајем маја. Међутим, шансе да добије парницу су веома мале. Прво, Гаспром није ниједном прекршио услове важећег уговора. Друго, не постоји повод за повластице. Треће, парница може да траје годинама, међутим, гас је Кијеву потребан сваки дан. Зато усмерено одбијање да плати дугове, чак и усклађено с ММФ, може да остави Украјину без гаса, - истиче директор аналитичког департмана компаније United Trades Михаил Крилов.

- Превод на аконтацију ће бити извршен. Могуће је да ће бити искључен гасовод, у случају ако Украјина не буде платила гас и даље. Међутим, сматрам да би искључење гаса водило негативним последицама, јер ће 86 млрд кубика гаса, који се испоручује у Западну Европу, бити угрожено.

За сада Европљани не алармирају без обзира на ризик да ће остати без гаса. Вероватно зато, што се лети Европа без руског горива неће смрзавати. Међутим, у јесен овај проблем може да постане акутан, јер подземски резервоари немају чиме да буду попуњени. Данас Русија, Украјина и ЕУ воде преговоре, међутим, резултатат нема.

Татјана Голованова,