Санкције: победника неће бити

12-05-2014 11:05:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Запад прети новим сакнцијама Русији ако конфликт на Југоистоку Украјине не буде решен. Европски чиновници пуном паром популаришу идеју увођења нових санкција.

Такозвани трећи пакет мера претпоставља укључивање у црни списак поред физичких лица и низ руских компанија. Паралелно ЕУ раде на економским санкцијама. Али такве мере могу да униште економију саме ЕУ, јер трговинско-економски односи са Русијом веома су повезани, истиче заменик директора за истраживања Савета за спољну и одбрамбену политику Дмитриј Суслов.

Ако нова етапа санкција буде усвојена, то ће додати врло озбиљне проблеме економским интересима ЕУ и европским компанијама. Ипак се надам да 12. маја одлука о увођењу нових санкција неће бити донета. У противном то би била апотеоза апсурда и сведочење већ потпуног губитка било какве објективности и здравог разума у међународним односима од стране ЕУ. И једноставно сведочило би о претварању ЕУ у потпуну марионету САД.

Већина експерата, између осталог из земаља Западне Европе, сматра да санкције нису ништа више до жеља европских чиновника да прате указе из Вашингтона. При томе на штету сопственим политичким и економским интересима, каже професор Високе школе економије Олег Матвејчев.

Санкције иду на руку пре свега Америци, зато што управо она уноси раскол на Евроазијски континент. При томе упркос интересима Европе и Русије. Европски бизнис у целини је на нашој страни, он не жели никакве санкције. И јавно мњење је такође на нашој страни.

Ако пакет економских органичења буде усвојен, пострадаће десетине компанија из Европе и САД. Практично свакодневно немачке, француске и италијанске компаније преко штампе траже од европских чиновника да се предомисле и да не доводе ситауцију до ”санкцијског апсурда”. У последњих 10 година европске компаније су изградиле у Русији профитабилни бизнис — то је производња аутомобила, средстава за хигијену и намирница. На пример, француски Данон је прошле године у Русији остварио већи профит него у Фрнацуској. Јасно је да је катастрофа за компанију да губи најпрофитабилнији бизнис. А данска пивара Карлсберг због бојазни да ће бити уведене строге санкције против Русије изгубила је 12,5 милиона долара профита. Руски активи француске групе банака Сосиете Женерал обезвређени су за пола милијарде евра.

Несумњиво, биће губитака и са руске стране. Може да настрада робна размена са ЕУ која сада чини пола трилиона евра. Русију плаше изолацијом и потпуним одустајањем од руских енергената. Тим пре што постоји ризик прекида транзита гаса преко украјинске територије у Западну Европу. Између осталог за сада се на вести о новом таласу санкција руска рубља, напротив, утврђује. А многи експети виде у санкцијама позитивне моменте. Москва ће моћи да успостави тешњу сарадњу са земљама Азије које се брзо развијају.

Русија за сада не намерава да доноси узвратне мере. Али ако санкције ојачају, она ће бити приморана да се заштити и у оквиру СТО и својим ”забрањеним” списковима за улазак у земљу. Али то је све у крајњој линији. Јер за разлику од Брисела, Москва схвата какве последице чекају оног ко у условима глобализације пожели да копа јаму другоме.

Татјана Голованова,