Велики пројекат Роснефта и ExxonMobil

13-05-2014 03:16:46 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Нафтно партнерство. Роснефт и ExxonMobil почели су геофизичка истраживања у Карском мору. Налазиште се налази на северу акваторије. Оно заузима скоро 200 хиљада квадратних километара. Залихе ресурса у овом региону, према различитим проценама стручњака, могу да износе десетине млрд тона нафтног еквивалента.

Шта је неопходно за освајање Арктика? Одговор на ово питање ће пружити истраживања, која спроводе Роснефт и ExxonMobil. Маршрута експедиције је прокрчена преко низа најмање истражених делова мора Северног Леденог океана. Пре освајања вероватних налазишта важно је проценити физичке особине леда, одредити путеве миграције ледених санти, као и схватити, како а да се не нашкоди фауни тог региона. Захтеви према еколошким нормама сваке године постају строжи, - истиче директор института проблема нафте и гаса РАН Анатолиј Дмитријевски.

- Перспективе су велике, мислим да узимајући у обзир искуство, стечено у јужним деловима Карског мора, добри резултати су на помолу. Међутим, мора да се узме у обзир еколошка ситуација, јер рањива северна природа тражи посебну пажњу. Знамо о последицама хаварије у Мексичком заливу. Тамо је дошло до озбиљног избацивања нафте. Међутим, то је топло море, зато су последице ликвидиране помоћу природних чинилаца. Хладне воде не апсорбују дошљаке у виду нафте, те загађивања могу да буду озбиљнија.

Експерти се за сада не усуђују да претпоставе обим залиха енергената Северо-Карског налазишта. Могуће је да су то милиони, а можда милијарде тона нафтног еквивалента. Од тога, колико тамо има нафте и гаса, зависиће вредност пројекта. После тих процена нафташи ће одлучити, каква ће се тражити улагања капитала, који ће начин вађења нафте бити најприхватљивији. Иначе, већ је данас очигледно да тај перспективни пројекат неће бити јефтин. Чак и солидна компанија, као што је Роснефт, сама не може да то савлада, - каже генерални директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов.

- Зато је био предложен ExxonMobil блокирајући пакет деоница – више од 30%. Компанија плаћа геолошка истраживања. Ако се енергенти нађу у великом обиму, они имају могућност да учествују у њиховом вађењу. Трошкови ће касније бити надокнађени, поред тога, они ће добијати профит од вађења. То је доста добри режим. При томе је он учинковити и за Роснефт, јер он, сачувавши контролни пакет, не улаже новац у рискантна геолошка истраживања, јер негде се нађе много нафте и гаса, док на другом месту ништа нема. Међутим, ова шема је учинковита и за странце, јер они немају сопствене крупне залихе. Зато они траже по читавом свету, где би им пружили могућност да нађу нафту и гас да би их после вадили.

Како је познато, освајање Северо-Карског налазишта у Арктику није први и, како претпостављају експерти, није последњи заједнички пројекат. Сама чињеница да су Роснефт и ExxonMobil створили Арктички Научно-пројектантски Центар епиконтиненталних разрада, сведочи о перспективним плановима. Крајем априла су партнери одобрили нови заједнички програм за истраживања и разраду налазишта Уст-Ленски на епиконтиненталном појасу мора Лаптевих и Северо-Врангелевски-1 на епиконтиненталном појасу Чукотског мора.

Олег Обухов,