„Стрижеви“ и „Руски витезови“ – авијација – јединствена екипа

13-05-2014 03:26:31 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Понос руске авијације. „Стрижеви“ и „Руски витезови“ су легендарне пилотске групе чији наступи изазивају одушевљење и бурне аплаузе гледалаца.

Њихова најпознатија у целом свету фигура „велики брилијант“, или како се још назива, „ваздушни ромб“ уписана је у књигу Гинисових рекорда, а њиховим мајсторством се одушевљава пола света. На Дан победе пилоти познатих пилотских група „Стрижеви“ и „Руски витезови“ поново су показати своје мајсторство на небу. Али ове године нису наступили у Москви изнад Црвеног трга, као што је раније било планирано, већ у Севастопољу.

Заједнички наступи групе „Стрижева“ и „Руских витезова“ почели су да се одржавају 2003. године. Данас њихов комплекс наступа никога не оставља равнодушним.

Четворка лаких фронтовских ловаца МиГ-29 и петорка тешких Су-27 чини познату „деветку“ која прави највеће акробације у ваздуху „Кубански брилијант“. У истом саставу се изводи и подједнако познато „буре“. Треба истаћи да су у целој историји авијације пилотке групе „Стрижева“ и „Руских витезова“ једине приказале ову фигуру на небу.

Поштовати раздаљину и летети крило уз крило на минималној удаљености, могуће је само захваљујући стотинама заједничких тренинга. Али пилоти су прави професионалци. Чак и поред великог оптерећења организма, они савршено управљају авионом. По речима заменика командира ваздухопловне групе за највеће акробације „Стрижеви“, потпуковника гарде Сергеја Осјајкина:

- Акробацију изводимо прво у саставу од 9 авиона, то је мешовита група „Руски витезови“ и „Стрижеви“. После тога остаје група за извођење акробација „Стрижеви“, која изводи лет у облику ромба. Комплекс фигура се сатоји од петље Нестерова, косих петљи, лета са спуштеним шасијама и у облику бурета. После тога свој програм изводи пилотска група „Руски витезови“. Пилоти су добро истренирани, треба да буду спремни за извођење свих елемената уз утицај највећег оптерећења на људски организам. Али – то је њихов посао.

Сезона припреме за параду Победе почела је још крајем марта. По плану је полетело 69 авиона и хеликоптера. Овај број симболизује годишњицу победе у Другом светском рату. Војни пилот 1. класе, који је летео у саставу „Стрижева“ потпуковник гарде у резервном саставу Владлен Русанов истиче:

- Желео бих да честитам свим ветеранима Другог светског рата нашу велику победу. Да им се захвалим за њихове подвиге и избављење целог света од фашизма. Као много година заредом, сви ветерани су видели грандиозан призор – војну параду на Црвеном тргу. Сви грађани наше земље су могли да виде лет парадног строја авијације ратног ваздухопловства. Он се је састојао од парадних редова различитих родова авијације као што су: војно-транспортна авијација (хеликоптери и авиони), ловци, бомбардери, јуришни авиони, обавештајни авиони, пилотска група „Русија“, мешовити редови ловаца где су у мешовитим борбеним редовима своје мајсторство показали славни руски пилоти. И као увек, видели смо на небу руску тробојку.

Славни асови приказују појединачне и групне акробације вежбајући извођење фигура у ваздуху до аутоматизма. Пилотске групе су више пута своје умеће доказивале на међународној арени, а на прославама Велике победе постали су стални украс неба.

Диана Горшечникова,