У Руској престоници је завршен 13. Московски Ускршњи фестивал

11-05-2014 04:00:40 | | Глас Русија, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Његовo финале је био традиционални концерт на отвореном простору – на Поклоној гори. Он се увек одржава 9. маја као музичка посвета главном празнику Русије – Дану Победе народа Совјетског Савеза над нацистичком Немачком у Великом Отаџбинском рату 1041.-1945. године.

Ускршњи фестивал је давно постао не само међународни музички празник, који почиње за Ускрс и траје три недеље. То је један од нових културних симбола Русије. Он заиста обухвата читаву земљу, што је било посебно очигледно ове године. Више од стотину концерата је одржано у 35 градова – од балтичког Калињинграда на западу све до Владивостока на далекоисточној обали Пацифика. Такав обим одговара непроменљивом руководиоцу фестивала маестру Валерију Гергиеву. Он је поносито навео дужину маршруте, коју је савладао током фестивала: 30 хиљада километара.

Москва и Петербург су се навикли на то да код њих наступају чувени уметници. Никога не желим да изненадим – важније је да смо спремни да путујемо 30 хиљада километара да би видели људе, које никада нисмо видели. Међутим, знамо да су они становници Русије, то су наши људи, можда су они данас наши најбољи слушаоци.

Чувени диригент и његов славни колектив – симфонијски оркестар петербуршког Маријинског театра – подузели су огроман стваралачки напор. Они су обезбедили читав симфонијски програм са 42 концерта у десетинама градова. Таква самопрегорност у раду може да буде узор за све, сматра председник Штедне банке Русије Герман Греф.

Култура, креативност су део наше економије, јер ништа не може да се постигне у бизнису, у економији, без иновационог мишлења и, свакако, инспирације. Култура нам пружа инспирацију. Питају: шта је потребно за успех? Потребни су лидерство, визија и инспирација. Маријински театар преко Валерија Гергијева пружа нам у најмању руку две ствари: потресно лидерство и огромну инспирацију.

Ускршњи фестивал се састоји не од једног, већ од 4 програма. Први је посвећен симфонијској музици, други камерној музици. Управо се у том делу фестивалског програма концентришу по правилу најпознатија у свету музичка имена. Рецимо, ове године је публика могла да чује руску оперску диву Ану Нетребко и популарног руског пијанисту Дениса Мацујева. Огроман успех има код слушалаца хорски програм, у којем се изводе и световна дела, и религиозне песме. Између осталог, особина 13. Ускршњег фестивала је било учешће великог броја омладинских и дечијих хорова: међу њима су били, например, чувени хор дечака „Тјолц“ из Минхена и фински дечији хор „Тапиола“. Међутим, ништа се не може упоредити са задовољством, које имају учесници Ускршње звоњаве. Тај 4. програм је уствари минифестивал руске звоњаве, који се одржава Ускршње светле седмице. При томе звоњава је дозвољена не само професионалним звонарима, већ свима ко то жели! Веома је пријатна свест да ће се тај празник поновити после годину дана.

Олга Бугрова,