Овде ће бити град – Сити

13-05-2014 04:05:05 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/David Stanley/cc-by-sa 3 |


На мапи Туркменије за неколико година може да се појави ново место. Тренутно оно нема назив, али је локација одређена. Како јављају локална гласила, до 2017. године у центру Каракума планира се изградња читавог града за досељенике из Ашхабада.

Велики организатор, што се тиче масовних културних манифестација, председник земље Гурбангули Бердимухамедов има замисао да оствари пројекат века. Како тврди „Хроника Туркменистана“, у главном граду покренут је велики програм, који предвиђа да у центру остану пословне зграде, хотели и разни монументални објекти, а већина грађана преселиће се на периферију. Издање цитира одлуку шефа државе о изградњи „кућа и објеката у новом савременом селу за становништво Ашхабада“. Према географској локацији овог места, грађани ће се наћи директно у средишту пустиње Каракум, 120 километара од цивилизације. Раније, у овом рејону је постојало село Дарваза, и његови становници су се бавили сточарством и сервисирањем транзитног саобраћаја. Међутим, бивши председник Нијазов је ликвидирао насеље. Очигледно, да његов наследник на председничком месту није одлучио да поврати живот у песковитим пределима само из разлога, што ради све супротно од петходника. Чак је његов златан кип, који се окретао за сунцем, уклонио из центра града у неки запећак, да не заклања сунце. Људе ће упутити по истој маршрути из других разлога. Бердимухамедов већ одавно машта да главни град земље претвори у архитектонски бисер са свим атрибутима лепог живота. Он се латио урбанистичких планова готово од првих дана доласка на власт, и одмах је ставио до знања, да ће овде бити град – сити. Уколико постоји Абу Даби, зашто не би прерадили Ашхабад? Нафте има, гаса има. Свега има. Чак више него што треба. У смислу, људи. Њима, ове камене џунгле нису потребне.

На крају крајева у Туркменији је увек тако било: народ – посебно, пословни живот – за себе. Заједно се срећу само на изборима и на масовним културним манифестацијама, које овде толико воле. А са пресељењем, њих ће бити више макар за један нови свечани дан. Дан новог града. Почетак изградње је планиран за ову годину, завршетак – до лета 2017. године. И не треба сумњати – грађани ће са еланом прихватити судбину. У Каракуму ће се изградити бисер, макар то били замци на песку. О свом новом боравишту бивши ашхабадци свеједно ће рећи да је тај град – најбољи град на свету. Имена још нема, али, пошто је Нијазов оставио после себе град Туркменбаши, онда и Бердимухамедов слободно може да испољи креативност у овом стилу. У народу га именују покровитељ Аркадаг. То веома одговара географском називу.

Оживљавање пустиње, изградња у песчаним пределима оазе са бројним становима, отпочињање сеобе народа. Зли језици могу да тврде, да председник једноставно нема шта да ради. Али он претвара историју у епос. Тренутно нико не зна чиме ће се бавити досељеници, али ова бајка ће свеједно имати сретан источњачки расплет. Бердимухамедов је прави организатор забава.

Михаил Шејкман,