Научници се приближили револуцији у коришћењу енергије ветра

13-05-2014 04:11:17 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Rob Faulkner /cc-by/ vostok. |


Руски стручњаци су разрадили нове морске турбине, које могу да направе радикални преокрет у коришћењу енергије ветра. Нестабилност ветровитих временских услова – више није проблем. Нови генератори са вертикалном осовином ротирања постаће наша свакодневница и биће свуда присутни, износе научници своје уверење.

Ветар – обновљиви извор енергије, има наизглед бескрајне могућности. У сваком случају у многим земљама света ова енергија се ефикасно користи. У низу области у Немачкој, на пример, до 40% енергије производе управо ветрењаче. Али ипак развој производње енергије са ветрењача нема високу динамику. Разлог је веома једноставан: цена енергије ветра је висока, а еколошки ризик од инфразвука је довољно висок. Најзад, временски услови нису стабилни, према томе не може се потпуно све препустити ветрењачама. Научници из Владивостока, на руској обали Тихог океана, понудили су ново технолошко решење. Оно ће омогућити да се избегне низ проблема у коришћењу енергије ветра.

Већина ветрењача имају турбине са осовином у вертикалној равни. То омогућава повећање њихове ефикасности и размештање турбине високо изнад земље, где је ветар снажнији. Алтернатива је вертикална осовина, када турбина ротира као вртешка, близу површине земље. Раније се то сматрало нерационалним, јер је ветар код површине земље слабији, а производња енергије од турбине смањује се пропорционално брзини ветра. Међутим, доцент катедре технологије индустријске производње Далекоисточног федералног универзитета Виктор Чебоксаров и његов тим, предлажу управу такву конструкцију, а да притом буду елеминисани недостаци.

Цела ствар је у избору места постављања генератора. Владивостокски научници предлажу да се размештање изврши на морској површини: то ће омогућити повећање снаге савремених конструкција 10 и више пута. „Нове конструкције су у предности због локација изнад морске површине, где је ветар јачи и стабилнији“,- истиче Виктор Чебоксаров.

- Конструкција ветрењаче, коју нуде далекоисточни стручњаци, инсталише се на понтон. Њену хоризонталну стабилност обезбеђују ленгери на морском дну. У центру конструкције изнад воде налази се кула мање висине, а около се полако ротира ротор са лопатицама. Енергија се преноси преко вуче на централну главчину, која је повезана са генератором.

То је нешто као низ јахти пореданих у круг, где су лопатице – једра. Пречник типског уређаја снаге 10 мегавати је око 200 метара, а распон лопатица око 40 метара. За наш уређај нема технолошких ограничења за снагу. Може се конструисати генератор снаге 100 мегавати.

Проналазак ће бити од користи за снабдевање енергијом удаљених приобалских насеља. Нова технологија омогућава решавање проблема транспортовања. Нови уређај се може пребацити реморкером. За разлику од класичних варијанти, нема потребе да се повећава темељ уређаја приликом повећања његове снаге, пошто конструкцију држи вода.

Руски проналазак је већ тестиран и добио је 17 патената у земљи. На реду је међународно патентирање. Сада се уређај научника из Владивостока налази на експертизи у неколико земаља света.

Олга Соболевска,