Синдикати поручују: „Достојанствен рад – праведна зарада“

01-05-2014 04:48:08 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


После 23-годишње паузе у Москви се поново 1. маја на Црвеном тргу одржавају митинзи и шетње радних људи, каже Михаил Шмахов, председник Федерације независних синдиката Русије.

Главни слоган првомајског марша, на коме ће учествовати око два милиона људи у целој Русији, биће „Достојанствен рад – праведна зарада“.

Први мај је традиционални синдикални празник не само у Русији. У 142 земље света одржавају се првомајске манифестације, обично их организују синдикати, често удружени са политичким партијама. У неким земаљама у тим акцијама активно учествује и власт, али дух синдикалног празника, дан борбе радних људи за њихова права, актуелан је већ више од сто година.

Руски синдикални лидер нагласио је да се Први мај обележава као Међународни дан радних људи у знак сећања на догађаје, који су се одиграли у Чикагу 1866. године. Радници су тада у америчком индустријском центру изашли на демонстрације против тешких услова рада. Главни захтев био је увођење осмочасновног радног времена, уместо готово свуда претежног десеточасовног или чак дванаесточасовног. Полиција је тада сурово растерала радничке демонстрације.

„Данас, после више од 120 година, овај захтев (осмочасовно радно време) није ништа мање актуелан, него 1886. године. У многим земљама радно време је у просеку дуже него што је прописано у законима о раду. И у Русији су се недавно чули позиви да се пређе практично са 40-часовне радне недеље на 60-часовну. Борили смо се против тога и успели да их „надјачамо“. Данас се нико не усуђује да званично покрене тај проблем.

Ипак, проблем постоји, нагласио је председник Федерације синдиката, пошто је велики број послодаваца спреман да приморава своје запослене да раде за исту плату, не само осам сати дневно, него и много дуже.

Кршење права запослених, нажалост, није ретка појава. И само тамо, где су у предузећима активне синдикалне организације, заиста се поштује радно законодавство Руске Федерације. Тамо су истински заштићена права запослених.

Лидер независних синдиката Русије напоменуо је да је званични назив празника Први мај - Дан пролећа и рада. Али за синдикате он је био и остао Дан међународне солидарности радних људи. Ако се будемо активно борили за своја права, онда ће Дан међународне солидарности радних људи ускоро поново постати државни празник, уверен је Михаил Шмаков.

Управо као што се захваљујући нашим активностима, после 23 године, синдикална манифестација Први мај враћа на Црвени трг, централни трг у нашој земљи.

Пред синдикатима су велики задаци, имамо зашта да се боримо, и у тој борби ћемо победити, додао је синдикални лидер.

Виктор Сухов,