Делфијске игре: извори и данашњост

01-05-2014 04:54:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У време мајских празника, према традицији, у Русији почињу националне Омладинске Делфијске игре (од 2. до 8. маја). Ове године ће оне бити одржане 13. пут. Њихов домаћин је град-херој Волгоград.

Овај избор није случајан: тим Волгоградске области данас заузима пето место од 83 региона Русије по броју награда, добијених током читавог периода одржавања сверуских Делфијских игара.

Нова ера Делфијских игара је почела 2000. године. Тада су у Москву стигле делегације из 27 земаља. Такмичења на светском нивоу су одржана била само два пута. Међутим, у Русији смотра талената се одржава сваке године, прелазећи из једног региона у други. Ове године ће своја стваралачка достигнућа у различитим уметностима демонстрирати деца, тинејџери и млади од 10 до 25 година. Свака узрасна група има свој ниво сложености. Музика, игра, позориште… Фотографија и дизајн… Ликовне уметности, кулинарска и фризерска вештине… Народне радиности и вештина васпитања. Има 30 номинација. Само музичких има 13! Између осталог, традиција песничких и музичких такмичења је настала у Старој Грчкој. Према миту, основао их је сам Аполон у питорескном месте Делфи - на юго-западној падини планине Парнас, на 700 метара надморске висине. Историчар и педагог Гркиња Еви Грека испричала је Гласу Русије о томе, како је то било, зашто су игре прво имале назив Питијске.

У Делфима се налази најпознатије старогрчко светилиште, посвећено богу Аполону. Аполон је био бог музике, поезије, пророчанства, светлости, високог морала. Он је стигао овамо као дете – место му се много допало, те је он одлучио да сагради своју кућу. Међутим, ту је живела аждаја Питон, који је чувао старије светилиште, посвећено његовој мајци – Геји, богиње Земљи. Мали Аполон је својим стрелама убио аждају и основао ново светилиште с сопственим пророчиштем. У част победе он је отпевао војну победну песму. После тога су у Старој Грчкој сваке четврте године почеле да се одржавају свегрчке Питијске игре у част тог догађаја. Међутим, главна су била песничка и музичка такмичења, док су спортска такмичења била секундарна.

Победници су добијали венац од ловора... То је било у 6. веку пре наше ере. Песници и певачи су долазили у Делфе из свих старогрчких градова. Они су рецитовали своје песме, пратећи то свирањем на музичким инструментима. Сам Аполон је изврсно свирао лиру, коју је, према предању, његов мали брат Хермес направио од оклопа корњаче, улагивајући се Аполону после свађе. Иначе је у Делфима био нађен најстарији музички текст, који датира из 5 века пре наше ере. Он је уклесан у зид ризнице Атине. На њему може не само да се прочита хомерова химна в част бога Аполона, већ и виде древне ноте. Делфи су постали најважнији културни и духовни центар Старе Грчке. Свештеници Аполона су се бавили тамо музиком, поезијом, астрономијом, док су се културна такмичења одржавала све до 4. века наше ере, када је настала нова, хришћанска религија, која је освојила Медитеран. После наредбе византијског цара Теодосија о забрани древних незнабожачких култова, сва светилишта су била затворена, наставља Еви Грека…

Много касније, 30-х година 20. века познати грчки песник Ангелос Сикелианос дошао је овамо с играчицом Ајседором Дункан, те су они покушали да обнове Делфијске игре. Онда су савремене Делфијске игре биле одржане први пут. Ајседора Дункан је проучавала покрете на грчким судовима, те се трудила да обнови старогрчке игре.

Нажалост, чак ни у Грчкој обновљене Делфијске игре нису дуго постојале. Оне су се за чудо почетком 3. миленија одомаћиле у Русији. Што више, паралелно с руским се одржавају омладинске Делфијске игре држава-учесница ЗНД. 2000. године на иницијативу Националног Делфијског савета Русије у Москви су одржане и Прве светске савремене Делфиске игре. Онда се у 18 номинација такмичило 938 људи из 27 земаља Други такав форум уметности је окупио учестнике из 61 земље. Данас у Међународном Делфијском покрету учествује 65 земаља. Његов комитет одржава конкурс међу државама за право прихватања Трећих светских Делфијских игара. Учешће у њима (у саставу националне репрезентације) омогућује победа у Сверуским Делфијским играма.

Карина Ивашко,