Недеља ”Мосфиљма” биће одржана у престоници Доминикане на јесен

13-05-2014 05:03:34 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Недеља ”Мосфиљма” са ретроспективом филмова једног од најстаријих филмских студија Русије, који ове године обележава 90 година постојања, биће одржана у престоници Доминикане, граду Санто-Доминго на јесен ове године, саопштила је за РИА Новости руководилац прес-службе Мосфиљма Олга Васиљева.

Мосфиљм је један од предводника руске филмске индустрије. У студију је било снимљено преко 2,5 хиљаде филмова од којих су многи ушли у златни филм филмске уметности, освојили многобројне награде на разним филмским фестивалима.

Био је постигнут договор о организацији Недеље Москвиљма у престноници Доминиканске републике од 15. до 21. септембра. Затим је планирано да се одржи демонстрација руских филмова у 18 регионалних сала по читавој земљи у року од 10-15 дана, рекла је саговорница агенције.

Тренутно у оквиру јубиларних манифестација ретроспектива Мосфиљма први пут за дуг период се одржава у главном граду Венецуеле Каракасу.

Према речима амбасадора РФ у Венецуели Владимира Заемског, у свом излагању на премијерној пројекцији председник Националне синематеке Венецуеле Хавијер Сарабија Мариче је истакао да је доприност руског филма и концерна Мосфиљм светској култури тешко преценити: Филмови представљени венецуеланској публици органски су оваплотили дубоке традиције руске књижевности, које омогућавају читавом свету да потпуније упозна културно наслеђе Русије, осети тајну талентоване и загонетне руске душе.