Фестивал „Победили заједно“ у Севастопољу ће бити одржан под јурисдикцијом Русије

08-05-2014 05:05:33 | | Глас Русије, фото: pobedilivmeste.org.ua/ vostok.rs |


10. међународни фестивал „Победили заједно“ у Севастопољу отворен је у четвртак. Његов програм обухвата око 65 филмова и ТВ програма. Ове године филмски форум, који се сваке године одржава у Севастопољу, први пут ће се одржати под јурисдикцијом Русије, говори се на сајту.

Организатори истичу да фестивал „Победили заједно“, који се традиционално одржава у граду-хероју Севастопољу од 2005. године, уствари је једини на Евроазијском простору међународни фестивал, који позива државе ЗНД да не забораве историјски подвиг њених народа у Другом светском рату. Жири фестивала се састоји од редитеља и глумаца из Русије, Украјине, Казахстана, Молдавије, Јерменије, Бугарске и Кине.

Стигло је 134 захтева за учешће на фестивалу, од којих је експертни савет одабрао 65 филмова и ТВ програма. Председник жирија је постао шеф ТВ и радиоемисионе организације Савезне државе Русије и Белорусије Игор Угољников.

У смотри ће учествовати професионални филмски и телевизијски уметници из Јерменије, Белорусије, Казахстана, Азербајџана, Кине, Молдавије, Русије, Украјине, Летоније, Естоније, Абхазије, Грузије и других земаља. Ванконкурсне демонстрације ће бити праћене стваралачким сусретима с редитељима Владимиром Хотиненком, Вером Глагољевом, Дмитрием Астраханом, Сергејем Маховиковим. Јусупом Разиковим и глумцем Романом Курциним.

Филмски фестивал ће бити одржан на бази Севастопољске ТВ радиокомпаније уз подршку министарства одбране Русије, министарства културе РФ, фонда Руски свет, Федералне агенције за послове ЗНД, Информативне Агенције Савеза држава Русије-Белорусије.