Фестивал Ростроповича у Бакуу

13-05-2014 05:06:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У главном граду Азербејџана 12. маја отворен је Међународни музички фестивал посвећен сећању на истакнутог руског виолончелисту и диригента Мстислава Ростроповича. Ове године он ће бити одржан у Бакуу по седми пут и у року од седам дана представиће многе чувене извођаче.

Међу учесницима 7. Фестивала Мстислава Ростроповича је његов ученик, сада чувени вилончелиста, професор Берлинске високе школе музике Давид Герингас. У Бакуу чекају и маестра Јурија Темирканова заједно са симфонијским оркестром Петербуршке филхармоније. Својевремено Мистислав Ростроповиче више пута је наступао са овим прослављеним колективом. Између осталог, као и са Азарбејџанским државним симфонијским оркестром, којим на фестивалу диригује литвански маестро Гинтарас Ричкјавичус. Извођаче који живе по читавом свету окупља ћерка Мстислава Ростропочива — Олга. Она је руководилац фестивала. А његов иницијатор је прва дама Азарбејџана Мехрибан ханум Алијева. То је било 2007. године, одмах после татине смрти, подсетила је Олга Ростропович на историју фестивала.

- Традиционално то је било у другој половини децембра, и почев од ове године, ми ћемо га одржавати у мају на молбу Мехрибан ханум. Зато што је то пролеће и можемо да користимо отворене сцене, што нисмо могли да радимо у децембру. И то ће бити дивно: тамо је цвеће, воће, лепота!

Баку није случајно место за Фестивал Мстислава Ростроповича. У том граду музичар је рођен, када је већ стекао светску славу волео је да долази овамо. Индикативно је да фестивал посвећен маестру постоји не само у Бакуу. Још и у руском Оренбургу — то је завичај мајке Мстислава Ростроповича и град где је он живео у евакуацији у време Великог Отаџбинског рата. И, наравно, постоји фестивал у Москви, са којим је био везан велики део музичаревог живота. Ако се наброје сви градови значајни за биографију Мстислава Ростроповича, треба поменути Париз, где је он боравио заједно са породицом за време принудне емиграције из СССР 1974. године, и главни град САД, где је скоро 20 година био на челу Вашингтонског националног симфонијског оркестра. И многе друге градове. Тако да, како каже један од учесника фестивала претходних година у Бакуу, диригент Дмитриј Јуровски, име Мстислава Ростроповича у читавом свету сви знају.

- Није ли то чудно! Кад долазиш у Шпанију, у Јужну Америку, у Немачку, било коју земљу... - господе, где год да дођеш име Ростроповича скоро сви знају.

На Фестивал Мстислава Ростроповича у Баку увек су радо долазили познати музичари. У разно време у њему су учествовали такви солисти као што је виолончелиста Наталија Гутман, виолиниста Максим Венгеров, пијаниста Рудолф Бухбиндер, диригент Зубин Мета. Последњих година заједно са доајенима све чешће наступа омладина. То су дипломци оперског центра који је отворила у Москви супруга Мстисалва Ростроповича, истакнута оперска певачица Галина Вишњевска. И то су стипендисти добротворног фонда Мстислава Ростроповича који је велики музичар основао за подршку талентоване деце. Они ће наступати и на овогодишњем фестивалу у Бакуу.

Олга Бугрова,