Да ли, заиста, украјински олигарси прелазе на страну народа?

15-05-2014 10:05:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најбогатији човек Донбаса и Украјине Ринат Ахметов позвао је власти у Кијеву да обуставе казнену операцију у градовима Доњецке области. Богатство олигарха се процењује на 11 милијарди евра, а магазин Forbs га је ставио на листи 50 најбогатијих људи на свету. Он је, такође, познат у свету фудбала, као председник „Шахтјора“ из Доњецка.

11. маја, на дан одржавања референдума у Доњецкој области, руководство металуршких комбината које улазе у састав холдинага Рината Ахметова „Метинвест“, обратило се власти Украјине, затраживши да се прекине казнена операција у градовима Доњецке области и нађе заједнички језик са народом, преноси сајт 2ua.info.

„Позивамо нову власт да прекине праксу вођења великих бојева, са употребом оружаних сила, тешке технике и оружја, у мирним градовима Донбаса. Позивамо да се хитно изда наређење војним и другим оружаним јединицама да одмах напусте град. Још увек нису исцрпљене све могућности за одржавање мирних преговора. Власт још увек може и мора да саслуша глас становника Донбаса.“

Руководство групе „Метинвест“ је објавило и о формирању народних дружина од радника металушких комбината у Мариупољу. Након референдума о независности Доњецке области, ове дружине ће заједно са припадницима МУП-а вршити патролирање градом. Ова одлука је донета након крвавих догађаја од 9. маја, када је, према подацима доњецке администрације, седам људи погинуло, а 39 рањено за време сукоба националне гарде и специјалних снага са становницима града.

Подсетимо, губернатор Дњепропетровске области Игор Коломојски саопштио је 6. маја у Одеси, представљајући новог губернатора области Игора Палицу, да је спреман да прихвати Доњецку област под своју управу. То је била директна претња Ахметову који југоисток сматра својом зоном утицаја. У Мариупољу њему прупадају два највећа металуршка комбината, а управо људи Коломојског су организовали крвави пир на Дан Победе у том граду. Врло могуће је, да је напад на Мариупољ, Ахметов схватио као напад на њега самог.

5. маја, у листу Kiev Times, објављен је текст у којем се објашњава чиме Коломојски, а преко њега и сама кијевска власт, уцењују Ахметова. Предузећа Ахметова, која се налазе у Доњецкој и Луганској области, троше велику количину воде којом је Донбас веома сиромашан. За решење тог проблема био је направљен вештачки канал Дњепар-Донбас којим се допрема вода из Дњепра у Северни Доњец. Базени, одакле се са пумпама пуни канал Дњепар-Донбас, налазе се недалеко од Дњепродзержинска и припадају... Игору Коломојском. Обустављањем дотока воде, предузећа Ахметова би била осуђена на пропаст.

Да ли се позив групе „Метинвест“ на мирни дијалог може сматрати покушајем олигарха Ахметова да се извуче из руку неприкосновеног власника "Приват банке", дњепропетровског губернатора Коломојског, или је то само покушај да сачува своје богатство у случају промене стања на терену које може настати по завршетку референдума?

У сваком случају, кијевске власти би требале да озбиљно узму у обзир саопштење човека, чије компаније чине 25% БДП Украјине, и да прекину ову бесмислену казнену операцију против собственог народа.

Милена Цмиљанић,

Читајте више наУкрајина из минута у минут