Копредседник владе ДНР – рано је разматрати придруживање РФ

15-05-2014 10:08:54 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Natalia Seliverstova/ vostok |


Копредседник владе Доњецке народне републике Мирослав Руденко сматра да је прерано разматрати питање придруживања ДНР Русији, пошто је прворазредни задатак ослобађање југоистока Украјине ”од нацистичке окупације”.

- Тренутно питање уласка у састав РФ није тако актуелно. Сада треба да протекне легитимизација власти Доњецке народне републике. Наравно, ми ћемо се обраћати РФ поводом признања тог референдума, али у првом реду видимо циљ борбе у ослобађању од нацистичке окупације са Југоистока. Наравно, ми видимо у будућности веома пријатељске односе са РФ, али тренутно сматрамо да је прерано разматрати питање придруживања — рекао је Руденко у интервјуу за летонску радиостаницу Балтком.

Према његовим речима, ДНР нема потребу за признањем међународне заједнице:

Постоје државе Јужна Осетија и Абхазија које је признало шест земаља. И постоји Косово, које је признало сто земаља. Очигледно да су то ангажована дејства. САД, они то и признају. Нама није тако важно признање међународне заједнице која је постала марионета САД. Ми ћемо тражити признање заиста независних држава.

Надаље желели бисмо цивилизовани развод са Украјином, али сада, захваљујући старањима хунте, он протиче веома нецивилизовано. Сада се на територији републике налазе окупационе трупе које врше терористичке акте и геноцид цивилног становништва. Све то мора да се заустави. Наравно, добро би било да се то учини политичким методама, али за сада одвраћање се дешава оружаним путем.


Доњецка народна република (ДНР) у понедељак је прогласила себе сувереном државом на основу резултата референдума о статусу региона. Још један копредседник привремене владе ДНР Денис Пушилин у понедељак је прочитао оглас где се између осталог саджри молба да се размотри питање уласка Доњецке народне републике у састав РФ.

Читајте више наУкрајина из минута у минут