Казус Стропницког или тријумф једноумља

15-05-2014 10:38:20 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Packa/cc-by-sa 3.0/ vos |


Када су новинске агенције саопштиле за негативан однос министра одбране Чешке према могућем размештању НАТО трупа на чешкој територији, нико у Русији се није превише зачудио.

Овде добро памте какав се снажан талас народног гнева подигао у Чешкој када је у месту Брди алијанса планирала да изгради радиолокациону базу система ПРО САД. Под притиском јавног мњења чешка влада је морала да одустане од ових планова, а НАТО у целини од својих.

Либерална су била времена у Чешкој! Овде те сада нико не мази. Украјинска криза је формирала практично полтичко и друштвено једноумље у погледу Русије која се перципира као непријатељ. Другачије мишљење очигледно може себи да дозволи само такав ауторитет као што је бивши председник Вацлав Клаус. А на министра Мартина Стропницког због његовог пасажа обрушила се критика. Како то, савремена ситуација захтева јединство акције пред лицем могућих нових опасности које потичу од Русије, а високо лице допушта себи такве слободе. Представници опозиционих странака су затражили од владе званична објашњења. Шеф дипломатије био је приморан да се оправдава због ”психолошког” проблема своје земље. Да због историјског сећања на упад Варшавског Уговора у Чехословачку 1968. године он не може да замисли на чешкој територији никакве стране трупе. Али од објашњења се оградио. Министар је био позван код премијера, где су му указали на некоректност паралела између НАТО-а и бившег Варшавског Уговора, као и на то да неопрезне изјаве овакве врсте даће ”адут руској пропаганди” која ће посумњати у јединствно унутар Европе и алијансе...

Данас само онај кога мрзи не критикује на Западу руске медије за пристрасност. На пример да они одобравају повратак Крима и Севастопоља у границе Русије. Али ако 80% руских грађана поздравља ту чињеницу, какав ће бити тон публикација?

Ради исто то историјско сећање као код Мартина Стропницког: Крим је исконски руска територија, коју је волунтаристички Хрушчов поклонио Украјини. Истина, у опозиционим руским медијима поводом тога постоје друга мишљења, она се изражавају отворено и на разним протестним демонстрацијама... Између осталог, о јавном мњењу. Занимљиво би било спровести у Чешкој социолошко истраживање поводом могућег присуства НАТО трупа на чешкој територији, тачније поводом казуса Стропницког. Сећамо се да је 2008. године против размештања радара у месту Брди било више од 70% Чеха.

Јана Петрова,