Украјински експерт: Догађаје у Украјини изазвали САД и НАТО

16-05-2014 09:29:31 | | Глас Русије, фото: REUTERS/VALENTYN OGIRENKO/ vostok.rs |


Директор Института археологије Националне академије наука Украјине, академик НАН Украјине, професор Петар Толочко је,говорећи на међународној конференцији „Лихачов“, изјавио да се западна Украјина отела контроли централне власти после посете на десетине представника западних земаља Мајдану.

Догађаје у Украјини су изазвали САД и НАТО, сматра директор Института археологије Националне академије наука Украјине, академик НАН Украјине, професор Петар Толочко.

„У суштини ми видимо трагедију, трагедију коју су изазвале САД и НАТО. Пред мојим очима су на Мајдану били представници на десетина западних земаља и у то време се западна Украјина отела контроли централне власти“, рекао је он у току 14. међународне конференције „Лихачов“ у Снакт Петербургу.

Према речима Толочко, „у стакленој кући се не гађа камењем“. Ако, западна Украјина може да се истргне контроли, онда може и источна. Погледајте каву су гунгулу данас направили исти ти Американци и Европљани: „Ах, како то да је источна Украјина наоружана“. Код нас је целокупна западна Украјина наоружана. Ми имамо две власти: марионетску владу на Печерским брдима (владин квартал у Кијеву) и Мајдан – Десни сектор, који су у суштини фашисти“, рекао је он.

„Исток и југ не желе да живе у таквој Украјини. САД говоре: „Не, југоисток нема права на отцепљење“, рекао је академик.

Толчко је рекао да је југоисток тражио само културну аутономију, право да говори на руском језику, као и привредну независност.

Читајте више наУкрајина из минута у минут