Космичким пројектима конзорцијума Airbus прети опасност због санкција против Русије

16-05-2014 09:38:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Космичким пројектима конзорцијума Airbus прети опасност због санкција против Русије, сматра потпредседник компаније Франсоа ОК. Airbus због санкција не може да испоручи Русији два сателита, нити да користи руски носач ракета.

Економске санкције против Русије ће негативно утицати на реализацију пројеката конзорцијума Airbus у космичкој области. То је изјавио потпредседник компаније за космичке пројекте Франсоа ОК, саопштио је ИТАР-ТАСС.

„Санкције ће утицати на наш експорт у Русију, као и на лансирање сателита уз помоћ руских носача“, рекао је Ок.

Недаће конзорцијума су почеле због тога што САД не дају лиценцу за испоруку Русији космичких апарата, који садрже америчке елементе. Осим тога, Вашингтон је забранио лансирање тих апарата уз помоћ руских носача ракета. То за Airbus значи проблеме са коришћењем „скоро свих сателита“, рекао је Ок.

Тако, Airbus не може да испоручи у Русију два сателита и не може да лансира један космички апарат, који је руски „Протон-М“ требао да изведе на орбиту.

Украјинска криза „озбиљно утиче на наш посао и на то се могу додати још неке одлуке разних европских држава“, рекао је потпредседник Airbus. Према његовим речима, то ће „изазвати потенцијално велику штету, ако се овако настави“.

Санкције Запада сметају развоју не само приватних космичких програма. Како је раније изјавио потпредседник РФ Дмитриј Рогозин, америчка страна угрожава велике међународне пројекте у области космонаутике и зато Русија треба да тражи поузданије партнере. Зато Русија планира да са кинеском страном размотри неколико перспективних пројеката сарадње у космичкој области, рекао је потпредседник.

Истовремено, приватне компаније, и у другим областима, често изражавају своје незадовољство због увођења санкција против Русије. На пример, 14. маја је речено да ће заједничко предузеће руског „Автотора“ и канадско-аустријске компаније „Magna“ продужити формирање аутокастлера у Калињинградској области, без обзира на захтев канадске владе да се растргне уговор због позиције РФ поводом ситуације у Украјини.


Читајте више наУкрајина из минута у минут