Генерални секретар ОЕБС: Украјини су ускоро потребни парламентарни избори

16-05-2014 10:05:44 | | Глас Русије, фото: East News/AP Photo/Keystone, Gian Ehrenze |


Генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер сматра да ће у Украјини релативно брзо морати да се одрже парламентски избори – када национални дијалог почне да даје резултате.

„Ја лично сматрам да ће у Украјини релативно брзо морати да се одрже парламентски избори, чим национални дијалог почне да даје резултате. То би био следећи неопходни корак“, рекао је он у Вашингтону. Редовни избори у Врховну раду треба да се одрже 2017. године.

Актуелни председник ОЕБС, председник Швајцарске Дидије Буркхалтер је раније предложио „путну карту“ за период до избора 25. маја у Украјини, која, између осталог, предвиђа и спровођење националног консултативног истраживања о децентрализацији, а које би било повезано са широким националним дијалогом и укључивало округле столове у регионима Украјине. Украјинска влада је иницирала организацију округлих столова националног јединства са циљем регулисања кризе у Украјини и успостављања односа са регионима. Први такав сто је одржан у Кијеву, а следећи је планирано да се одржи у Доњецку, као и у другим регионима.

Истовремено, генерални секретар ОЕБС не види у националном дијалогу место за свргнутог председника Украјине Виктора Јануковича.

„То би било врло компликовано, имајући у виду све што се тамо догодило. Осим тога, није јасно коју улогу Јанукович сада игра. Мислим да лично за њега нема места“, рекао је Занијер.

Истовремено, према његовим речима, у дијалог се може укључити бивша владајућа партија – Партија региона, јер дискусија мора бити максимално широка. „Део тог дијалога мора бити врло близак парламенту“, рекао је он.

Читајте више наУкрајина из минута у минут