Именовање Бајденовог сина подрива ауторитет САД

16-05-2014 10:46:29 | | Глас Русије, фото: East News/AP/ vostok.rs |


Именовање сина потпредседника владе САД Џоа Бајдена у савет директора украјинске компаније произвођача гаса Burisma Holdings потврђује мишљење да спољном политиком САД диктира „жеђ“ за нафтом и гасом, пише америчко издање.

Именовање сина потпредседника владе САД Џоа Бајдена у савет директора украјинске компаније произвођача гаса Burisma Holdings је проблем за ауторитет САД, пише Washington Post.

Цели свет мисли да спољном политиком САД диктира „жеђ“ за нафтом и гасом, пише часопис. Тако је анкета из 2002. године, коју је спровела компанија Pew Research, показала да 75% испитаника сматра улазак САД у Ирак једноставним триком, како би се преузела контрола над нафтом ирачком нафтом. Ту позицију су више пута потврђивале изјаве утицајних чиновника из Вашингтона, као што су сенатор САД Џон Мекејн и бивши председник Савета за федералне резерве САД Алан Гриспен.

У том контексту именовање сина потпредседника САД Џоа Бајдена, Хантера Бајдена у савет директора највеће украјинске приватне гасне компаније је примљено са негативним реакцијама јавности.

Бела кућа је изјавила да је Бајден именован искључиво као приватно лице и потпредседник САД нема никакве везе са том компанијом. Међутим, Мелани Слоан, извршни директор друштва, које прати поштовање етике у Вашингтон, је врло умесно одговорила Белој кући: „Не може бити тако, јер је ваш отац потпредседник и Ви са тим не можете ништа да учините“.

Како је саопштио Washington Post, Бајден није једини човек у савету директора Burisma Holdings, који је повезан са политиком. Девон Арчер, друг усвојеног сина државног секретара Џона Керија и бивши председник Пољске Александар Квасњевски су, такође, ушли у савет.

Washington Post сматра да таква ситуација само потврђује мишљење јавности да је спољна политика САД користољубива и да је у супротности са изјавама Беле куће о важности међународног права и поштовању људских права.