МСП РФ: Филозофија „Приајтеља Сирије“ је деструктивна и штетна

16-05-2014 10:55:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Група „Пријатељи Сирије“ се држи штетне и деструктивне позиције, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Михаил Богданов. Он је, такође, предложио да се почне са дискусијом о датуму сазива конференције „Женева 3“. О позицији Русије дипломата је говорио за агенцију Интерфакс.

„Ми, за разлику од неких наших западних партнера који се окупљају у Лондону, радимо са свим странама сиријског конфликта, а не само са једном. То је за нас штетна и деструктивна филозофија“, рекао је дипломата.

Богданов је истакао да Русија води дијалог са свим странама сиријског конфликта. „Ми имамо сталне контакте са обе стране. У Истамбулу је био сусрет са руководиоцима националне коалиције, и у Дохи смо се срели са представницима опозиције, и у Москви, и преко Дамаска, и преко амбасаде Сирије“, саопштио је Богданов.

Руски дипломата је предложио сазивање конференције за решавање сиријске кризе „Женева 3“. „Владина делегација је спремна да допутује на преговоре. Ми сматрамо да је потребна јача делегација опозиције и да се представницима коалиције прикључе представници других група, на пример НКК. Потребно је раширити и представништво Курда“.

„Пријатељи Сирије“

У групу „Пријатељи Сирије“ улази 11 држава: Велика Британија, Немачка, Египат, Јордан, Италија, Катар, УАЕ, Саудијска Арабија, САД, Турска и Француска. Представници групе су данас одржали састанак у Лондону.

Главно питање на дневном реду је било питање о „програму наоружавања“ Слободне сиријске армије, која захтева од САД и Запада испоруку противваздушних ракета и противтенковског оруђа.

Представници групе су се договорили да заједничким напорима помогну сиријској опозицији. „Ми смо се сложили да је потребно да удвостручимо наше напоре у Сирији“, рекла је представница Стејт департмента Џен Псаки у интервјуу за AFP.

Сусрет „Пријатеља Сирије“ се одржао два дана после оставке Лахдара Брахимија. Специјални представник УН за Сирију је напустио своје место после дугих напора за постизање мира у земљи.