Налазите се на страници > Почетна > Блог > Чудни ”Пријатељи Сирије”

Чудни ”Пријатељи Сирије”

23-05-2014 10:07:08 | | Глас Русије, фото: East News/AP Photo/Rodrigo Abd/ vostok.r |


Запад поново даје сиријској опозицији новац и оружје не за победу у рату, већ за његово отезање.

Комунике новог састанка министара 11 земаља које подржавају сиријску наоружану опозицију у Лондону (Лондон 11) 15. маја 2014. године скоро је верна копија извештаја са прошлогодишњих састанака ове организације. Као и прошле године, подразумева се увећање војне помоћи ”провереним” одредима опозиције, изјављује се о неопходности уклањања са власти Башара Асада и унапред се проглашавају будући председнички избори нелегитимним. Свежи детаљ је тврдња о неуспеху међусиријских преговора у Женеви и одусуству перспектива политичког решавања сиријске кризе.

Истовремено лидер коалиције сиријске опозиције Ахмед Џарба за време своје посете Вашингтону потврдио је приврженост политичком регулисању конфликта. Додавши, ипак, да ”очување притиска на режим увећава шансе да се нађе политичко решење” и затраживши од Америке да осим противтенсковских комплекса да још и противавинске: ”Како би ослобођене територије процветале и као би људи живели у миру, треба да буде неутралисано сиријско ратно ваздухопловство”.

Џерба прибегава лукавости. Победа опозиције никако не зависи од испорука америчких бојевих комплекса. Између осталог, њени лидери прошле године су изјављивали да су добили ”чудо-оружје” уз помоћ којег је требало да победе редовну армију. По свему судећи, тада је било речи о противтенковским ракетним комплексима и преносним противавионско-ракетним комплетима совјетске производње. Сада су решили да дају америчким произвођачима оружја да зараде. Од почетка године САД су предале ”умереној устаничкој групацији” 12 противтенковских ракетних комплекса BGM-71 Tow. Како каже стални представник Сирије у УН Башара Џафари, ови комплекси су већ примењени у борбама против сиријске армије на североистоку Сирије код града Касаб... радикали из Фронта ан-Нусра. Може се, нравно, не веровати сиријском дипломати. Само Бела кућа из неког разлога још увек размишља поводом испорука америчких противавионских ракетних комплекса сиријској опозицији.

Дуг рат и испоруке противтенковске и противавионске технике САД су планирале још на самом почетку конфликта. Почеле су да уче терористе Слободне сиријске армије да рукују сложеном техником још у новембру 2012. године. На двонедељним курсевима под руководством инструктора Ције и снага специјалних операција истовремено се школовало од 20 до 45 људи. Лако је замислити где и како они сара ратују, после распада Сиријске слободне армије.

И тако од прошле године ништа се није променило. Сиријска опозиција поново обећава блиску победу, процват и мир. Али после добијања новца и оружја. Истина, један од лидера Фронта ан-Нусра Сами ал-Ариди већ је оптужио Џербу за крађу 75 милиона долара намењених за помоћ сиријским избеглицама и лечење рањених. Али ко ће поверовати радикалу? И Џерба је добио још 287 милиона долара за неборбену опрему и технику.

Победа је близу? Како сматра високо војно руководство САД — није. 14. маја на заседању Атлатнског савета аналзитичког центра у Вашингтону председник Уједињеног комитета начелника штабова генерала Мартин Демпси изјавио је да САД не снабдева устанике оним што је потребно за победу на режимом Башара Асада. Он је признао да чак ако сиријској опозицији пође за руком да свргне Асада, земља ће и даље страдати од терора, хаоса и глади. Исто чека земљу, каже он, чак ако Асад са породицом и присталицама напусти Сирију колико данас.

Али ако о томе да опозиција неће добити рат говоре чак амерички генерали, није ли боље прекинути? Размере предратних репресија и суровости режима више не могу да се пореде са резултатима свега три године грађанског рата — више од 150 хиљада погинулих, милиони избеглица и чудовишна разарања. Логично је претпоставити да ове невоље не брину ”пријатеље Сирије”. Када нису успели да победе у том рату, просто су решили да га отегну.

Вадим Ферсович,