Human Rights Watch: Истрага догађаја у Одеси не улива поверење

24-05-2014 11:32:58 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Yevgeny Volokin/ vostok.rs |


Расветљавање догађаја у Одеси у организацији украјинских власти, не улива поверење због тенденције владе да оправдава присталице јединства земље, изјавила је за РИА Новости заменица директора европског и централноазијског одељења организације за људска права Human Rights Watch Рејчел Денбер.

„Ти тешки злочини захтевају озбиљно, непристарасно и пажљиво расветљавање. Јасно нам је да се воде четири истраге, али ту није важан број, већ прецизност и ефикасност у довођењу криваца пред лице правде, рекла је Денбер.

Према њеним речима то мора бити урађено због жртава и повређених.

„Тенденција владе да оправдава присталице јединства у злочинима не улива поврење, у најмању руку. HRW ће пажљиво пратити истрагу, позиваћемо међународну заједницу да све то испитају“, изјавила је представница организације за људска права.

Неколико десетина активиста „антимајдана“ настрадало је 2. маја у пожару у згради Дома синдиката у Одеси. Према званичним подацима, било је 48 жртава, а повређених више од 200. Истовременео локални функционер Вадим Савенко рекао је да кијевске власти скривају истините информације о погинулима у Дому синдиката, према његовим подацима, погинуло је 116 људи.

Заменик министра унутрашњих послова Украјине изјавио је да је истрага открила у отпад и чађи, узетим са лица места –трагове хлороформа. Удисање те материје у већој количини, доводи у људском организму до престанка дисања, што се и догодило током пожара. Утврђено је да узрок смрти 32 особе нису биле високе температуре, већ непозната супстанца. У току је истрага околности под којима је супстанца доспела у Дом синдиката.

Читајте више наУкрајина из минута у минут