Новчаник НАТО-а у трагању за лаким новцем

24-05-2014 12:22:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У немачком листу Шпигл (што не чуди, јер је у преводу шпигл огледало) одражен је занимљив документ. Чиновници комитета за војно планирање НАТО-а жале се на недостатак ресурса. Наводно, ресурса алијансе за пружање помоћи балтичким земљама приликом могућег напада Русије (!) може да не буде довољно.

Смислити узрок и организовати борбу — управо то је оно што се од НАТО-а очекује у читавом свету. И мада је алијанса већ оповргла информацију немачког издања, и потврдила своју спремност да осигура безбедност својим савезницима, питање којом ценом ће бити постигнута ова безбедност остаје актуелно.

Јасно је да ће овај повод пре или касније бити искориштен у потпуности.

САД традиционално прибегавају омиљеним прилазима регулисања конфликата: алијанса планира да ојача на истоку Европе ваздушно патролирање, као и да упути бродове у Балтичко море и Источно Средоземље. Питање лежи на површини — где су паре?

Довољно је наћи само минималну опасност (а Америка је професионалац у том послу) и земље чланице НАТО-а, као ”златне антилопе” почињу да разбацују буџетски новац. Прво су се плашиле Совјетског Савеза, затим грађанског рата у Југославији... Али новац има својство да се троши. И чак операција у Авганистану није им омогућила да ”зараде”. Поуздали су се у конфликт у Сирији, али ту није све ишло глатко. НАТО се ожалостио, а Европа је престала да схвата његову неопходност. Сваки почетак има крај, и за НАТО он је био тако близу...

У последње време рекло би се да се очигледне опасности нису назирале... Кад одједном у прави час почиње активно да се игра украјинска партија. Било би чудно када би је западни политичари игнорисали и не би скинули кајмак.

Диана Горшченикова,