Избори у Украјини под сенком САД

20-05-2014 12:48:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Централна изборна комисија Украјине (ЦИК) завршила је регистрацију међународних посматрача за ванредне председничке изборе који ће се одржати 25 маја. Укупно је регистровано 2784 међународна посматрача из 19 држава и 19 међународних организација.

Интересантно је погледати списак организација из којих је регистрован највећи број посматрача: Биро за демократске институције и људска права ОЕБС – 1056 посматрача, Европска мрежа организација за посматрања избора ENEMO, Украјински комитет Конгреса САД – 222, Канадска мисија посматрача на изборима (CANEOM) – 157 и Парламентарна скупштина ОЕБС -156.

Приметно је, да су већина из њих Американци или корисници њихових грантова. САД дају све од себе како би председнички избори у Украјини били одржани и тиме власт Мајдана добила легитимитет. У ту сврху су издвојили 11 милиона долара, о чему је јавности саопштила представница америчке владе Викторија Нуланд на слушању комитета Сената по питању ситуације у Украјини.

Према речима Нуланд, од хиљаду посматрача ОЕБС – рекордан број у историји организације, - сваки десети је из САД. У својству посматрача у Украјину ће стићи и нама веома драга и незаборавна бивша секретарка САД Мадлен Олбрајт. Представница америчке делегације, бивши члан конгреса САД Џејн Харман саопштила је:

- Наша делегација ће представљати Национални демократски институт за међународна питања. Такође ће бити присутна и делегација Међународног републиканског института.

Мадлен Олбрајт – председница Националног демократског института за међународна питања. Овај институт се специјализовао за изучавање фактора који утичу на ефективност изборног процеса, обезбеђује техничку помоћ у развоју партијских структура кроз одржавање семинара, тренинга, округлих столова и индивидуалних консултација. Једном приликом, Олбрајт је изјавила да, када се влада укључује у неки посао везан за демократизацију неке државе, често се открије да је Национални демократски институт већ тамо. За рад на демократизацији Украјине и за посебну професионалну делатност посматрача института на председничким изборима у Украјини 2004. године, МИП Украјине је наградио Национални демократски инстутут почасном плакетом у којој се истичу заслуге института за учвршћивање темеља грађанског друшва у тој држави.

Европска мрежа организација за посматрања избора (којој припада и ЦЕСИД) је такође корисник грантова америчких структура - Freedom House, Националног демократског института, Међународног републиканског института Џона Мекејна, који је већ регистровао 20 својих посматрача.

Од унутрашњих структура, за демократичност избора у Украјини бринуће доказане демократске организације као што су: Опора (главни спонзор – Национални демократски институт) и покрети Заједничка ствар (Спільна справа) и Десни сектор.

Још 25. фебруара Заједничка ствар, која се прославила по резултатима акција заузимања административних здања за време Евромајдана (акције које се данас на истоку Украјине сматрају терористичким актима), и Десни сектор изјавили су да ће они контролисати рад Централне изборне комисије и да ће се налазити у њеним просторијама све до завршетка ванредних председничких избора. Ово је саопштио представник покрета Заједничка ствар Александар Шевченко. Они ће пратити рад ЦИК и одмах обавестити Мајдан ако у згради ЦИК дође до њима нејасних догађаја. Тада ће Мајдан предузети неопходне мере.

Хоће ли госпођа Олбрајт и Десни сектор успети да спроведу демократске изборе? Треба се подсетити речи министра унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова: Ми признајемо и и никога не обмањујемо, да је на огромној територији Доњецке и Луганске области нормалним путем немогуће спровести изборе. Док је Јулија Тимошенко запретила: Ако држава изабере другог председника, а ја имам само једног конкурента (Петра Парошенка), ја мислим да ћемо морати кренути у трећи круг револуције, преноси Украјинска правда.

Све ово не обећава брзо разрешење кризе у Украјини.

Милена Цмиљанић,