На вруће санкције Запада Русија ће наћи свој одговор

21-05-2014 12:53:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Запад припрема против Русије нову порцију санкција. Очигледно да је игра геополитике одвела САД и ЕУ тако далеко да их је некако срамота да признају своју неозбиљност у притиску на Москву. Зато: што даље, то више. И озбиљније, кажу аналитичари, могу да буду последице по сам Запад.

А Брисел и Вашингтон никако да се смире. Тако, на пример, републиканци предлажу да се замрзну имовина и активи руских банака ВТБ и Сбербанке, као компанија Новатек и Гаспром. Таква варијанта је могућа ако се подигне руска застава на истоку Украјине.

Сматра се да ако руске олигархе или банке одсеку од финансијског система САД, Запад може да постигне то да европски приватни сектор такође може да одбије да има посла са њима. И то може болно да удари по Русији.

Али из неког разлога господа амерички политичари не воле да мисле на то да може да наиђе тук на лук. И да се нађе одговор ништа мање аргументован и јак. На пример, претпостављају експерти, ако Русија блокира продају метала ЕУ и САД, западна авијациона и аутомобилска индустрија ће се наћи у незавидној ситуацији. Боинг, на пример, у наредних неколико година планира да купује од Русије титанијум у вредности од 18 милијарди долара. Сличне планове гаје Ербас, Форд и Фолксваген.

Русији није посебно тешко да преоријентише свој главни економски вектор у страну Кине и Индије. Тим пре што сарадња са земаљама Пацифичког прстена одавно је већ успешна. Један од учечатљивих примера је споразум о производњи широкотрупног даљњемагистралног авиона снагама Русије и Кине. Према скромним оценама стручњака, заједничка разрада авиона треба да конкурише авионима америчке и европске производње. Кина је заинтересована за производњу најмање хиљаду авиона. А у перспективи Москва и Пекинг намеравају да направе заједничко предузеће које ће бити прави конкурент Ербасу у Боингу.

У том контексту чине се смешним изјаве неких исполитизованих бизнисмена. Једну од њих је ових дана дао председник Боинга Денис Муленбург. Он је одбио да учествује у Петербушрком економском форуму на молбу владе САД. Ипак такво место не бива дуго празно. Незамењивих партнера у бизнису нема.

Олег Обухов,